La defensa dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont prepara una demanda civil a Bèlgica contra la Junta Electoral Central (JEC) per falta d'imparcialitat després de saber que un dels seus vocals, Andrés Betancor, també estava a sou de Ciutadans. La intenció és presentar al·legacions informant de les circumstàncies que envolten Betancor en els tres plets que la defensa té oberts al Tribunal General de la Unió Europea. En paral·lel també estudien presentar impugnacions al Parlament Europeu.

La defensa dels líders de Junts per Catalunya, amb Gonzalo Boye al capdavant, considera que aquest cas és similar al que ja es va presentar en el seu dia contra l'instructor del procés, Pablo Llarena. Aleshores, Puigdemont va considerar que l'euroordre dictada per aquest jutge "no tenia cap fonament legal i es va fer sense prèvia autorització del Parlament Europeu" i va titllar Llarena de jutge "sense una mínima aparença d'imparcialitat".

Ara, en el cas de la JEC, un òrgan tècnic que ha demanat inhabilitar Torra per haver mantingut els llaços grocs durant una part del període electoral, veuen els mateixos indicis. La defensa de Torra i Puigdemont argumenta que un dels seus vocals tampoc es pot considerar imparcial si, a la vegada, treballa com a secretari de la gestora de Ciutadans. Un càrrec que va més enllà de l'assessorament al Congrés dels Diputats amb què va començar a treballar pel partit taronja.

Betancor, catedràtic de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, va ingressar a la JEC l'octubre de l'any 2017, justament en el mes del referèndum de l'1-O. Aleshores, Betancor ja era assessor de Ciutadans, sota la direcció d'Albert Rivera.