El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, han demanat “mediació internacional” en un article conjunt a la prestigiosa revista nord-americana ‘Newsweek’. Sota el títol "Ha passat un any i Catalunya encara no és lliure", els presidents diuen que la “pressió política i mediàtica” que exerceixen PP i Cs “és difícil de resistir sense el suport i la mediació de la UE”.

"Fa més d'un any que els ciutadans de Catalunya van votar en un referèndum d'independència. Malgrat els temors a la violència i l'abús de la policia espanyola, prop de 2,3 milions de persones van anar a les urnes l'1 d'octubre de 2017". Amb aquestes paraules comencen l'article; els dos presidents recorden que tot i la repressió policial i les amenaces per part de l'estat espanyol, "la por no era tan forta com la voluntat col·lectiva de decidir el nostre propi futur".

Puigdemont i Torra posen de manifest que d'aquí pocs dies alguns dirigents polítics catalans ja farà un any que estan empresonats i recorden que el seu únic delicte ha estat "recolzar i organitzar aquest referèndum". Com a conseqüència, els dos presidents es fan una sèrie de preguntes: "Es pot tractar un referèndum com una rebel·lió en un estat membre de la Unió Europea? Els polítics poden seguir a la presó o a l'exili per ajudar a organitzar un esdeveniment democràtic? Per què no s'ha investigat la violència policial excessiva als tribunals espanyols?".

Acte seguit, el president Puigdemont subratlla que la decisió d'exiliar-se li ha permés veure com funciona un sistema de justícia independent com el de Schleswig-Holstein (Alemanya), el de Bèlgica o el de Suïssa. Malgrat estar convençut d'haver pres una bona decisió, Puigdemont assegura que "l'exili és difícil".

D'altra banda, Torra i Puigdemont també denuncien que, després de la reacció de Brussel·les a les càrregues policials de l’1-O, “sembla” que la UE accepta “l’ús de la força i la repressió” com a “eina legítima”.

Finalment, sobre la justícia espanyola, diuen que “no té estàndards europeus” i que els líders independentistes només han pogut veure “com funciona una justícia independent” amb els processos d’extradició a Bèlgica o Alemanya.