El president, Quim Torra, ha advertit durant un esmorzar informatiu a Madrid que si la sentencia del judici de l'1-O no és absolutòria portarà l'independentisme a una nova etapa, a "prendre de nou la iniciativa, a traçar en ferm el camí fins a culminar la independència". En el torn de preguntes i en ser interrogat sobre la coincidència del judici per la no retirada dels llaços grocs amb el debat de política general al Parlament, ha assegurat que no demanarà ni al Parlament ni al TSJC que canviïn la data. "Si funciona la separació de poders tothom sabrà el que ha de fer", ha afegit assenyalant el TSJC i deixant en l'aire la possibilitat de no acudir a la convocatòria del tribunal. 

La intervenció de Torra a Madrid, organitzada per Europa Press, no ha aconseguit l'atenció de la classe política madrilenya. Ni ministres, ni secretaris d'Estat, ni líders polítics espanyols han acudit a l'hotel Villa Magna per escoltar-lo. Tampoc representants del món econòmic madrileny. Amb tot, el president ha aprofitat per respondre les propostes de govern exposades abans d'ahir per Pedro Sánchez. Ha advertit que són pura retòrica i que JxCat no té cap raó per recolzar la investidura. "La proposta de Sánchez és pitjor que una no proposta, és una decepció", ha subratllat.

No acceptar condemenes

Al llarg de la intervenció inicial, sota el títol Democràcia!, Torra ha assegurat que ni el poble català ni ell com a president acceptaran cap sentència que no sigui la lliure absolució dels encausats per l'1-O. “Perseguir i castigar qui va exercir drets és incompatible amb l’exercici i la defensa dels drets humans. La no cooperació amb la injustícia és una obligació moral”, ha argumentat.

Així mateix, ha recollit el ho tornarem a fer de Jordi Cuixart per reiterar que es tornaran a exercir tots els drets que no siguin negociats; ha assegurat que aquest és el seu deure com a president i que el complirà més enllà de multes, inhabilitacions o qualsevol altra amenaça; i ha deixat clar que es tractarà d’una resposta de país, a partir de les institucions i amb un programa que reprengui amb màxim consens la iniciativa.

Després de recordar les converses que es van arribar a obrir amb el govern de Pedro Sánchez, ha reiterat que l’executiu català continua “cargolat” a la taula per negociar, però també ha recollit la tesi sobre la confrontació democràtica exposada per Carles Puigdemont en el seu darrer llibre, per assegurar que aquesta confrontació s’expressa de manera no violenta i cívica en la defensa dels drets civils, polítics i nacionals.

Vaga general

El president, que ha sintetitzat les seves propostes amb les paraules democràcia, republicanisme, drets humans, desobediència civil i no violència, no ha concretat més, ni durant l’exposició ni en les preguntes posteriors, com es materialitzarà la resposta a la sentència.

Amb tot, al llarg del torn de preguntes s'han plantejat repetidament la situació que es viu a Hong Kong amb mesos de protestes al carrer i davant les qüestions sobre un escenari de vaga general amb talls de carreteres, ha destacat que es tracta d'una acció pacífica que cal respectar. 

Torra ha deixat clar que per articular la resposta davant d'aquesta situació ara mateix l'objectiu és reforçar les institucions, dotar el Govern de pressupostos i consensuar l'horitzó per assolir la independència. "Les eines ja les decidirem, el més important és que ens posem d'acord, hi ha un horitzó i l'hem de fer plegats", ha subratllat.

Tampoc ha volgut concretar si la resposta hauria de ser un nou referèndum, tot i que ha reiterat que el 80% dels ciutadans recolzen aquesta opció i que si es fes i guanyés el no ell presentaria immediatament la seva dimissió.

En ser interrogat sobre un avançament electoral a Catalunya, ha assegurat que no és ara mateix una de les seves preocupacions. "L'últim que hem de fer és abocar-nos a unes eleccions que ens impedirien concentrar-nos en el que és important, que és la resposta a la sentència", ha advertit poc després que el republicà Oriol Junqueras apuntés en una entrevista a la SER la possibilitat d'aquest escenari.

Desatendre el TSJC

En relació a la coincidència del judici per no haver retirar els llaços grocs amb el debat de política general, ha advertit que és el TSJC i no ell qui s'ha de plantejar la convenciència de "marcar un judici el mateix dia que hi ha el debat més important que se celebra a Catalunya" i ha apel·lat a la separació de poders.

Davant la insistència de les preguntes al respecte, ha reiterat que no la decisió no l'ha de prendre ell i que és el TSJC qui ha de moure peça. El que sí ha anunciat és que demanarà la recusació de magistrats per la forma com s'ha fet el procediment.

JxCat: No deixaré de ser-hi

La reformulació de l'espai de JxCat també s'ha posat damunt la taula per demanar al president quin paper hi vol assumir. Davant d'aquesta qüestió ha reiterat que està a disposició. "Sempre que cregui que qualsevol decisió que prenem avança cap a la independència, no deixaré de ser-hi", ha assegurat.

Torra ha estat preguntat també sobre pressupostos i ha mostrat "plena confiança amb president Aragonès que tirarà endavant la negociació [amb altres formacions] i els pressupostos".