El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra han d'actuar sempre al servei dels ciutadans i "garantir els drets i llibertats". Durant la celebració del 25è aniversari del desplegament del cos policial a Osona, el cap de l'executiu els ha demanat que siguin la "punta de llança" d'un país que vol deixar enrere maneres de fer del segle XX i XIX. Per això, els ha instat a situar "sempre, per damunt de tot, les llibertats civils i democràtiques". "Una policia al poble al costat del poble que serveix, és l'opció, no hi ha una altra", ha afegit. A més, ha aprofitat la seva intervenció, per reiterar, públicament, el suport de la Generalitat a la policia catalana.

Durant l'acte, el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha aprofitat l'ocasió per demanar als agents que mantinguin el "compromís, la il·lusió i l'esperit nacional que ha marcat una generació de policia" i que, alhora, institucions i ciutadania "ens faci confiança" i "no es treballi en contra". Per Sallent, si es posa en dubte a la policia, "es posa en perill la seguretat ciutadana". "Un testimoni potser no ens ho diu, o una dona maltractada", ha assegurat, tot exigint que "en aquests moments no es faci política barata o de baix volt de què és la policia i de la seva missió".

Torra mostra el seu suport

El president de la Generalitat, Quim Torra, però ha volgut reiterar que hi ha "una relació estreta entre Mossos i la Generalitat". “Hi ha lleialtat del cos a la institució i defensa de la Generalitat al cos policial", ha dit.

Torra, però, ha subratllat que cal que els Mossos actuïn sempre al servei dels ciutadans, garanteixin els drets i les llibertats, i siguin la "punta de llança" d'un país que vol deixar enrere maneres de fer del segle XX i XIX. Per això, els ha instat a, en qualsevol actuació, posar "per damunt de tot, les llibertats civils i democràtiques". I ha subratllat que un país democràtic la policia no pot servir mai "per damunt dels ciutadans", sinó que ha d'estar sempre "al costat del poble que serveix".

Durant la seva intervenció, el cap de l'executiu també ha volgut tenir un record per Quim Forn, Josep Lluís Trapero i tots "els mossos i companys processats, alguns dels quals no passaran el Nadal a casa". "Us volem a casa", ha afegit.

Protestes a les portes

Abans de l'acte, celebrat al Cinema Vigatà, una trentena de persones s'han concentrat a les proximitats de l'indret, que prèviament havia estat restringit al pas dels vianants. Amb pancartes i clams, han exigit la dimissió del conseller Miquel Buch

Durant el seu discurs, el responsable d'Interior ha assegurat que, des dels seus inicis, el cos sempre ha treballat per oferir un servei "amb respecte, proximitat i professionalitat". "Avui els nostres Mossos són el del dia a dia, els del 17 d'Agost i els de tants altres dies", ha subratllat, tot afegint que la policia només vetlla per garantir "la seguretat del país".

Vic, prova pilot

L'1 de desembre de l'any 1994 els Mossos d'Esquadra començaven a assumir les competències de seguretat ciutadana a Catalunya. El desplegament va començar a la comarca d'Osona. "Vic va ser símbol de l'inici del voler i saber ser policia", ha assegurat el conseller, que ha explicat que durant aquest inici va ser quan "es va aprendre el valor de la col·laboració, del servei i de la proximitat que caracteritza el cos".

Amb motiu de la commemoració de l'aniversari, extitulars d'Interior com Ramon Espadaler o Montserrat Tura han assistit a l'acte. A banda dels parlaments, durant aquest s'ha aprofitat per reconèixer als Mossos que des de 1994 han prestat servei de forma ininterrompuda a Osona, així com als comandaments actuals i de fa 25 anys de l'Àrea Bàsica Policial.