El president, Quim Torra, ha segellat aquesta setmana davant del Parlament la seva negativa a donar suport als pressupostos del govern de Pedro Sánchez després que l'escrit d'acusacions de la fiscalia ha demanat 214 anys de presó per els encausats pel procés. Per Torra, aquesta és la resposta de l'Estat a la seva proposta de sortida acordada del conflicte amb Catalunya. Assegura que amb aquests mesos de govern de Sánchez no ha canviat res i la resposta d'Espanya continua sent la mateixa. "Amb nosaltres que no hi comptin", adverteix.

President de la Generalitat Quim Torra - SergiAlcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Això és una operació de tots els poders de l’Estat. Aquí hi ha estat involucrat tothom, des del poder judicial al Rei

Quan divendres de la setmana passada es va fer públic l’escrit de la fiscalia davant del judici de l’1-O, ho va interpretar com la resposta de l’Estat a la seva exigència d'una proposta sobre autodeterminació. El va sorprendre?
Ens ho temíem, però arriba un moment en què has d’acabar contrastant-ho. Hem d’entendre que això és una operació de tots els poders de l’Estat. Aquí hi ha estat involucrat tothom, des del poder judicial fins al Rei, que des que Juan Carlos és designat successor pel dictador Franco, l’any 69, arrenquen i preserven la seva legitimació d’una designació franquista. Això no és només d’un poder executiu. Cal entendre aquesta operació d’estat contra l’independentisme català i si ha calgut involucrar-hi la policia s’hi ha involucrat la policia, si ha calgut involucrar agents del CNI s’hi ha involucrat el CNI, si ha calgut que el Rei fes unes trucades les ha fet... Per tant, havíem de respondre amb contundència.

Ells sabran com s’ho faran: si pretenen prorrogar els pressupostos, si els pacten amb el PP i Cs... Amb nosaltres que no hi comptin.

President de la Generalitat Quim Torra - SergiAlcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

De moment, però, la primera conclusió pràctica d’aquesta decisió va ser retirar el suport al PSOE i anunciar que no donaran suport als pressupostos...
Efectivament.

Això no obstant, el PSOE diu que continua tirant endavant els pressupostos. Sembla que no s’ho acaben de creure...
Ells sabran com s’ho faran: si pretenen prorrogar els pressupostos, si els volen pactar amb el PP i Ciutadans... En qualsevol cas, amb nosaltres que no hi comptin.

Mai de la vida traficaríem ni amb la nostra dignitat ni amb la democràcia ni amb la llibertat..., per uns diners

En va parlar amb ERC i PDeCAT abans de fer aquest anunci?
Aquí hi ha una coincidència plena. No pot ser d’una altra manera. Mai de la vida, nosaltres traficaríem ni amb la nostra dignitat ni amb la democràcia ni amb la llibertat..., per uns diners o per unes solucions determinades. Hi ha moltes altres vies per les quals es pot beneficiar els ciutadans. És que senzillament el PSOE fins ara ha continuat fent el mateix que el PP. Per tant, com que no hem constatat cap mena de canvi —nosaltres no hauríem votat els pressupostos del PP—, doncs no votarem els pressupostos del PSOE.

Però també s'esgrimeix l’argument que els independentistes no deixaran caure el govern del PSOE...
No és un tema que ens preocupi ni ens deixi de preocupar. El que ha de preocupar al senyor Sánchez és no haver plantejat encara una proposta clara i concreta sobre com s’exerceix el dret a l’autodeterminació, i, per descomptat, que continuem tenint presos polítics i exiliats. En aquesta situació no sé qui es podia imaginar que nosaltres votaríem mai els pressupostos.

Des que va dir això algú del govern de Madrid s’ha posat en contacte amb vostès?
No.

Això no obstant, a Madrid s’insisteix que les relacions entre el govern català i el govern espanyol són fluides, que hi ha moltes reunions de representants del govern català amb representants del govern espanyol...
Nosaltres no abandonarem mai el diàleg bilateral. Aquest és important i això ho hem dit sempre. El que també ens hem de plantejar és quin sentit té que nosaltres participem en altres reunions. Però la bilateralitat i el diàleg són un espai en què el govern espanyol sempre ens trobarà, com ens hi trobarà la comunitat internacional a la qual apel·lem.

Espero una reunió intensa i a fons amb Sánchez, no fer un cafè aprofitant que és a Barcelona i té cinc minuts

A més, el govern espanyol ara diu que sí que està disposat Pedro Sanchez a reunir-se amb el president de la Generalitat, aprofitant que ve a fer la reunió del consell de ministres a Barcelona...
Només sabem aquestes informacions que han sortit a la premsa. Estic encantat de trobar-me amb Pedro Sánchez, des de fa uns mesos l’estem esperant al Palau. Ara bé, jo estic esperant Pedro Sánchez per tenir una reunió intensa, amb un ordre del dia en què s’abordin les qüestions de fons, i em pregunto si és oportú o és la reunió que penso que esperem tots plegats, que aprofitant que sóc a Barcelona fent un consell de ministres ara que tinc cinc minuts per fer un cafè vaig a veure el president de la Generalitat. Home, no em sembla que sigui la millor manera d’encarar una reunió tan transcendental com aquesta. Mira que arribem a tenir dies al llarg de l’any. Bé, estic demanant aquesta reflexió al president. Quan ho rebem... Perquè això és com aquella invitació que havíem de rebre d’Ana Pastor per anar al Congrés, que mai no va arribar. Ara no sabem si és així o no és així.

President de la Generalitat Quim Torra - SergiAlcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

Algú es pensa que en aquesta situació és possible negociar uns pressupostos? Doncs que vagin a parlar amb la senyora Marta Rovira

A més, la ministra portaveu va venir a dir que aquesta reunió era per parlar dels pressupostos...
Nosaltres parlarem sempre de tot i estem oberts al diàleg, però hem de resoldre tres qüestions en aquest país: la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i el dret a l’autodeterminació. Aquest divendres, justament, Marta Rovira, en les declaracions a Catalunya Ràdio, ho ha deixat molt clar amb una preguntes que ens interpel·len a tots: "Quantes partides pressupostàries val el meu retorn a casa?". És a dir, algú es pensa que en aquesta situació és possible negociar uns pressupostos? Doncs que vagin a parlar amb la senyora Marta Rovira.

Aquest divendres, Sánchez ha carregat contra el referèndum i el procés, ha dit que la democràcia no és només el vot, sinó l’imperi de la llei...
No m’estranya, carrega Pedro Sánchez, carrega Josep Borrell, carrega Carmen Calvo, que ja titlla de delictius els fets comesos, en contra de tots els tractats internacionals... Portem tots aquests mesos de govern i què ha canviat respecte al PP? Sincerament, no ha canviat res i la resposta d’Espanya continua sent la mateixa.