El president, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i la delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera, han protagonitzat aquesta tarda una roda de premsa conjunta al Parlament tan inèdita com impensable fa uns mesos. La cita responia a una convocatòria del Col·lectiu Ciutadella, de periodistes polítics. Això no obstant, malgrat compartir un espai de escassos metres, tot just dues rondes de preguntes han estat més que suficients per demostrar que la distància política continua sent sideral.

Torra ha advertit davant la delegada que "és evident" que els partits independentistes "no poden acceptar la suspensió dels diputats" encausats per l'1-O, que ha reclamat el jutge Pablo Llarena i que, en això, estan d'acord JxCat, ERC i CUP.

El president ha criticat l'actitud del PSOE, advertint que intervencions com la que va protagonitzar el diputat del PSC José Zaragoza dimarts al Congrés o les intervencions del ministre Josep Borrell demostren que "no estan en absolut posant les coses en un terreny raonable".

Prèviament, ha estat el president del Parlament el qui s'ha referit a la suspensió dels diputats. Ha assegurat que els grups independentistes treballen en una acord polític que ha de garantir que "ningú ha de deixar l'acta, que es preservaran les majories del 21-D i que els acords que prenguin els òrgans de govern del Parlament siguin efectius".

Torrent ha acceptat que els grups independentistes han de fer autocrítica per no haver tancat un acord sobre aquest tema el mes de juliol després que el jutge va acordar la suspensió dels diputats. Amb tot, Torra ha tret ferro a les diferències que es van produir i ha assegurat que se superaran. El president de la Generalitat ha posat com a exemple de la capacitat d'acord d'ERC i JxCat el fet que en quinze dies presentarà el pla de Govern que han pactat per aquesta legislatura.

De la seva banda, Cunillera ha subratllat la voluntat d'actuar com a delegada del Govern de manera "absolutament diferent" a com ho va fer el govern del PP, però ha admès que les posicions són molt distant. "Serà una cosa complicada, llarga, però crec que el fil conductor que ens ha de guiar és la voluntat de l'acord".

La roda de premsa s'emmarcava en l'acte de presentació del col·lectiu de periodistes polítics durant el qual s'ha guardonat els periodistes parlamentaris Martí Rigau i Lluís Falgàs. El president del Col·lectiu, Rafa Garrido, ha aprofitat la presentació davant dels tres dirigents polítics per advertir que l'objectiu d'aquesta iniciativa és acabar amb dinàmiques com ara les rodes de premsa sense preguntes o qualsevol mena de limitació a la feina dels mitjans.