IU ha demanat a la Diputació Provincial de Cadis que retiri la medalla d'or de la província a Juan José Padilla després que el torero va lluir una bandera franquista en una plaça de toros, un fet pel qual també Podemos ha demanat que es tregui el seu nom d'un carrer de Jerez.

Les dues peticions es produeixen després que dissabte passat el torero de Jerez va exhibir una bandera franquista després d'acabar una cursa a Villacarrillo (Jaén).

Segons que va explicar el torero després de les crítiques que va provcar, "amb l'emoció" va agafar una bandera que li van llançar des del públic i sense adonar-se que era la franquista se la va posar a l'esquena i va passejar per la plaça lluint-la.

El diputat provincial d'Esquerra Unida Antonio Alba ha enviat avui un escrit a la presidenta de la Diputació de Cadis, la socialista Irene García, en el qual demana que s'iniciï un expedient per retirar a Juan José Padilla la medalla de la província i el seu nom de la campanya "Soc de Cadis".

En un comunicat, explica que "els qui fan apologia del franquisme en una província que té més de seixanta fosses comunes i persones afusellades que jeuen en cunetes a les carreteres no haurien de continuar gaudint d'un prestigi i un reconeixement públic, ni ser considerats exemple o un referent de la imatge de Cadis".

La Direcció Provincial d'IU Cadis ha mostrat el suport a la iniciativa d'Alba i ha considerat que "una institució no pot emparar actuacions feixistes d'aquest tipus, ni pot utilitzar com a exemple i referència de la província la imatge d'una persona que enalteix uns valors que ataquen directament el record de les víctimes del franquisme".

La presidenta de la Diputació, Irene García, va lamentar i rebutjar aquest dilluns, en una roda de premsa, la imatge donada pel torero, però ha recordat que aquesta acció és posterior a la medalla i a la inclusió de Padilla en la campanya promocional de la província. "Estem en contra d'aquest tipus d'imatges i d'elements i símbols anticonstitucionals", ha assenyalat.

Fora dels carrers de Jerez

Podemos Jerez s'ha afegit a les peticions d'IU i a més ha sol·licitat a l'Ajuntament de la ciutat natal del torero que suprimeixi de la llista de carrers de la ciutat el carrer de Juan José Padilla, del barri de Torresblancas.

"Aquest personatge no representa la ciutat de Jerez. Des de Podemos Jerez expressem la més sincera repulsa envers aquesta actuació", afegeixen en una nota de premsa.