La regidora del grup municipal Guanyem de Cerdanyola, Laura Benseny, ha denunciat via Twitter una topada amb la Guàrdia Civil per dirigir-se en català. "Tot hauria sigut més senzill si haguéssim parlat espanyol", ha afirmat.

Benseny explica que pujant al petit municipi del Pallars, Àreu, va ser aturada per la Guàrdia Civil a l'entrada de Baro, una localitat que pertany al municipi de Soriguera. La policia espanyola va demanar a la regidora cap on es dirigia i aquesta va respondre en català: "Anem a Àreu". Aquesta resposta va desembocar en un registre de tot el vehicle, maleter i motxilles incloses

Laura Benseny

La Guàrdia Civil va arribar al punt d'insinuar que l'Ibuprofèn podria ser alguna substància il·legal. "No és cocaïna o heroïna?", va interrogar el policia a la regidora, que anava acompanyada de la seva germana.

fil regidora

Laura Bensey també assegura que la policia espanyola, un cop fet el registre de tot el vehicle de cap a peus, va blasmar: "Espero que quan surtin a Espanya parlin espanyol. Jo no volia venir a Catalunya".

regidora cerdanyola

El fil de la regidora cerdanyolenca, on explica tots els fets, finalitza amb una petita reflexió: "Tot hauria sigut més senzill si haguéssim parlat espanyol des del principi, però tenim drets lingüístics. I els hem de fer servir sempre que tinguem els papers del cotxe en regla i temps per passar el registre".

La catalanofòbia també a l'art

La catalanofòbia és present arreu, també en el món de l'art. La reputada parella d'artistes Sean Scully i Liliane Tomasko han abandonat Barcelona perquè estan cansats de sentir a parlar català. Així ho han anunciat en un reportatge del diari britànic Financial Times, que recull que la decisió dels pintors va ser "impulsada pel creixement del nacionalisme a la ciutat que havien estimat".

Sean scully liliane tomasko artistas catalanofobia

Estimaven la ciutat, però no estimaven la llengua. A la capital catalana, "anaves a reunions i parlaven completament en català, com dient fes-te fotre", diu Scully. "Hi havia massa d'això (catalanisme), ho va fer impossible", afegeix Tomasko. Finalment, no van poder "aguantar a Barcelona per aquesta merda".

Més d'una dècada sense "aguantar" el català

Les aventures del pintor irlandès a Catalunya es poden remuntar a l'any 2005, quan va concebre un projecte artístic per a l'església romànica de Santa Cecília de Montserrat. Després d'un mínim de quinze anys de la seva arribada al país, Scully no aguanta el català, però sí que parla l'espanyol "amb fluïdesa". Segons el Financial Times, això és "una picada d'ullet als seus anys a Barcelona". 

El fill de la parella també parla el castellà de manera fluida, però sa mare s'ha queixat que al pati de l'escola li van dir que havia de parlar català. El nen es diu Oisin i ja té dotze anys.

Imatge principal: Foto d'arxiu d'un control de trànsit de la Guàrdia Civil. - Europa Press