Tolo Moya, que era director de comunicació d'ERC quan van aparèixer els cartells difamatoris contra els germans Maragall i assenyalat directament pel llavors candidat a l'alcaldia de Barcelona, declara aquest dimarts en el marc de la investigació interna que ha engegat el partit per esclarir quins són els responsables de l'afer que ha acabat de dividir el partit. Tot i que la seva declaració estava prevista per a aquest dilluns, finalment es va ajornar fins aquest dimarts d'aquest dimarts. A la sortida de la declaració davant del responsable de compliment del partit, el jurista Xavier Mombiela, que s'ha allargat durant dues hores, Moya ha explicat que ha pogut demostrar amb proves que "mai havia vist el cartell, que mai vaig autoritzar-lo, que no en soc responsable ni d'aquell cartell ni de cap grup".  

Durant aquesta darrera setmana des que va esclatar l'escàndol amb la publicació de les informacions i especialment després que Ernest Maragall el responsabilitzés, Moya s'ha limitat a assegurar que esclariria els fets en la investigació corresponent i que demostraria qui és "l'ideòleg de tot aquest grup, de com funcionava, i de fins a on arribava el coneixement de tot plegat", en declaracions a RAC1. Cal tenir en compte que des del partit neguen que Moya segueixi sent el director de comunicació del partit, i des del mes de setembre del 2023, apareix en la llista d'assessors del partit a la Diputació de Barcelona, on van passar a formar part del seu govern amb PSC, comuns i independents de Junts a finals de juliol, una decisió que va generar polèmica i rebuig entre una part de la militància. 

Expulsió en els casos d'infraccions molt greus 

Tot i la seva declaració en aquesta comissió interna que ha de servir per posar, en principi, llum sobre aquests fets, Moya no es pronunciarà públicament almenys fins divendres. Serà llavors quan, si no hi ha cap novetat, es tancarà la investigació interna amb l'informe elaborat per Momebiela, després de parlar amb les diferents parts implicades. Aquest informe es traslladarà a l'executiva i després al consell nacional del partit per donar explicacions davant la militància, que ha expressat el seu rebuig a través de les xarxes socials a tot aquest afer i no s'ha estat de mostrar la seva indignació. En l'informe, el jurista proposarà diferents sancions depenent de les infraccions al codi ètic que s'hagin produït: se'n recullen de "lleus", "greus" i "molt greus", i és en aquest darrer cas quan se sanciona amb l'expulsió del partit i la inhabilitació per exercir càrrecs públics per elecció o designació, segons els estatuts d'ERC. 

Després de la decisió del jutge García-Castellón d'arxivar la causa del Tsunami Democràtic després que l'Audiència Nacional declarés nul·la la investigació des de juliol del 2021, Marta Rovira ha anunciat la seva intenció de tornar aquesta mateixa setmana de l'exili, on ha viscut des del març del 2018. En una entrevista a RAC1 ha assegurat que la seva intenció és poder assistir a l'Assemblea de Dones del seu partit que s'ha de celebrar dissabte, fet que també obre la porta que pogués retornar al país divendres i ser present en aquesta executiva i consell nacional posterior. Amb tot, no hi ha una data fixada encara per la tornada de la secretària general. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!