El Tribunal de Justícia de la UE ha registrat aquest dimarts la qüestió prejudicial que li ha remès el Tribunal Suprem sobre l'abast de la immunitat parlamentària del vicepresident Oriol Junqueras i haurà de decidir en els propers dies si accepta tramitar-la per procediment accelerat. Encara que no hi ha terminis fixats per endavant, l'habitual és que el Tribunal decideixi en un màxim de dues setmanes si adopta o no el procediment accelerat.

Les qüestions prejudicials solen resoldre's en una mitjana de 16 mesos, ja que primer s'han de presentar les conclusions de l'advocat general i posteriorment redactar-se la sentència, però amb el procediment accelerat el tràmit pot ser molt més curt. El desembre passat, el TJUE va dictaminar, en menys de dos mesos, que el Regne Unit té dret a suspendre el Brexit de manera unilateral.

La pregunta presentada pel Suprem es deu que la defensa de Junqueras va sol·licitar anar al TJUE en un recurs de súplica contra la decisió de l'alt tribunal de no donar-li permís per anar a acatar la Constitució davant de la Junta Electoral Central i així accedir a la condició plena d'eurodiputat.

En una interlocutòria dictat aquest dilluns, els magistrats del Suprem formulen tres preguntes al tribunal europeu per determinar la interpretació de l'article 9 del Protocol 7 sobre privilegis i immunitats de la Unió Europea quan es refereix a la immunitat dels eurodiputats "mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions".

La primera pregunta versa sobre si la immunitat "regeix abans de l'inici del 'període de sessions' per a un acusat per delictes greus en situació de presó provisional acordada judicialment per fets anteriors a l'inici del procés electoral" i els requisits establerts per la llei electoral interna per adquirir la condició de parlamentari del qual no s'han complimentat.

En cas que la resposta sigui afirmativa, la Sala vol saber si "persisteix la interpretació extensiva" de l'expressió "període de sessions", encara que l'òrgan electoral nacional no hagi comunicat al Parlament Europeu l'adquisició de la condició de parlamentari.

Finalment, si el TJUE fa una "interpretació extensiva de la immunitat", la Sala presidida per Manuel Marchena pregunta també si estaria obligada a "aixecar la situació de presó en termes absoluts, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i desplaçaments al Parlament Europeu" o bé s'han de ponderar "altres interessos en joc com serien els drets i interessos derivats de l'interès de la justícia i del degut procés". Aquesta pregunta la fa en relació amb l'expressió "quan es dirigeixin al lloc de reunió del Parlament Europeu o tornin d'aquest" que resa a l'article 9 de l'esmentat Protocol.

En aquest sentit, el tribunal del procés recorda que aquesta qüestió prejudicial s'ha estudiat en el marc de la peça separada de privació de llibertat del vicepresident i que, per tant, el seu tractament processal és "autònom", encara que manté una relació de dependència amb la causa principal.

Segons recalca la interlocutòria, la qüestió prejudicial es planteja pel rebuig d'un "concret permís penitenciari" extraordinari que no té res a veure amb l'acusació per rebel·lió que s'exerceix contra Junqueras, ni afecta a la seva situació de presó preventiva, de la qual, assegura el tribunal, "no té dubte sobre la seva procedència".