El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat que el jutge Llarena va vulnerar el dret dels exiliats quan no va permetre als advocats Gonzalo Boye i Jaume Alonso Cuevillas participar en la investigació de l'1-O. 

Aquest dijous el TJUE ha sentenciat que el dret dels acusats a l'assistència d'un lletrat "no depèn de la compareixença de l'interessat". En la mateixa línia, ha apuntat que la incompareixença del sospitós o acusat no forma part de les raons per les quals es pot deixar d'aplicar el dret a l'assistència del lletrat: "El fet que un sospitós no s'hagi presentat, tot i les citacions practicades perquè comparegués davant d'un jutjat d'instrucció, no pot justificar que se'l privi de gaudir d'aquest dret".

L'advocat Jaume Alonso Cuevillas ha recordat en un fil al seu compte de Twitter que el 6 de novembre del 2017 l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem el van expulsar de la causa com a defensor de Puigdemont, Puig i Ponsatí.

L'advocat ha lamentat que malgrat els "nombrosos escrits de protesta, la situació no va canviar". Això va canviar el dia que va coincidir en una taula rodona amb un jutge d’instrucció de Badalona que estava al corrent del cas. Aquest jutge pensava com Cuevillas: "Privant-nos del dret de defensa, el Suprem estava conculcant diverses directives europees". Aquest jutge de Badalona va plantejar la qüestió al TJUE de Luxemburg.

Ara que el TJUE els ha donat la raó, Cuevillas ha agraït el plantejament del jutge de Badalona ja que, gràcies a ell, "el dret de defensa ha sortit reforçat, ja que la doctrina fixada per Luxemburg serà ja aplicable per a tothom".

Per la seva banda, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha celebrat la sentència recordant que "porten violant els nostres drets des del principi" i que "han manipulat la justícia per assolir objectius polítics".