L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, ha demanat la posada en llibertat immediata del president d'ERC. La petició es fa en resposta a la sentència del TJUE i després que el magistrat Manuel Marchena demanés l'opinió de totes les parts.

"En vista de l'evident desencontre entre l'opinió expressada pel TJUE i l'oferta prèviament per l'Excma. Sala, és ara el moment d'analitzar l'abast de la immunitat que té el Sr. Oriol Junqueras des del dia 13 de juny de 2019 i atorgar a aquesta condició plens efectes legals", diu l'advocat en el seu escrit, en què posa en contradicció l'opinió del Suprem, que no va deixar en llibertat Junqueras per anar a recollir l'acta d'eurodiputat perquè no tenia immunitat i perquè abans havia d'acatar la Constitució, i la del TJUE, que deixa clar que la condició d'electe es va aconseguir el 13 de juny amb la proclamació oficial dels resultats electorals.

L'escrit defensa que el Tribunal Suprem havia de demanar suspendre la immunitat si volia mantenir Junqueras en presó preventiva i que no ho va fer tot i que el president d'ERC ja era eurodiputat de ple dret: "El Sr. Junqueras va adquirir tots els drets i la immunitat que tenen els parlamentaris europeus i el seu escó no pot continuar vacant. Les restriccions adoptades per aquesta Excma. Sala, per tant, han de parar".

Remarca que el tribunal va "infringir els drets polítics i civils del Sr. Junqueras, així com el dret de la Unió", i que davant la condemna cal alliberar-lo per tal de garantir els seus drets. 

 

 

La sentència del TJUE no parla de la situació actual. Junqueras està complint ja la pena i la presó provisional s'ha extingit. Però sí que reconeix la immunitat del president d'ERC com a eurodiputat i el seu dret a recollir l'acta i a desplaçar-se al parlament europeu per desenvolupar les seves funcions. Un plantejament ara mateix incompatible amb la situació actual de compliment de pena.

La defensa insisteix que "cap interpretació nacional pot impedir el desenvolupament de les funcions dels europarlamentaris" i en reclama "l'alliberament immediat".

Amb el posicionament de la defensa, i el de la fiscalia hores després que sortís la sentència del TJUE negant la immunitat, ara només falta l'opinió de l'advocacia de l'estat, que vol marcar el camí a seguir del Tribunal Suprem i el de la investidura de Pedro Sánchez.