Un think tank europeu, Friends of Europe, ha promogut un debat sobre la independència catalana sota el títol "Catalunya ha de ser independent?".

"Cap a on va Catalunya?". Així és com comença el text que recorda "els dramàtics esdeveniments" del referèndum de l'1 d'octubre "fortament interromput per la policia espanyola" i que es pregunta si l'arrest i l'exili dels líders polítics catalans "ha frustrat la independència del país". 

L'article explica als lectors que des de les eleccions del passat 21 de desembre diversos líders polítics i cívics es troben en presó preventiva o a l'exili i subratlla el cas del president Carles Puigdemont "que actualment s'enfronta a una possible extradició a Espanya des d'Alemanya".

Aquest think tank ha llançat una pregunta molt senzilla a un grup de diputats del Parlament Europeu: "Catalunya ha de ser independent?". L'exercici l'ha plantejat a eurodiputats de totes les ideologies perquè exposin les seves opinions i posicions sobre aquesta qüestió:

Gabrielle Zimmer, Esquerra Unitària Europea

Aquesta eurodiputada alemanya explica que sempre ha donat suport "a la idea que a la gent de Catalunya se li pregunti què vol ser". Per una banda, assegura que no es pot fer una independència de forma unilateral, però, per l'altra, admet que "el govern espanyol hauria de ser més sensible i entendre per què hi ha tanta gent a Catalunya que demana marxar". Zimmer considera que "s'han de trobar solucions polítiques des del respecte i la negociació".

Mady Delvaux, Socialdemòcrates

L'eurodiputada luxemburguesa és concisa: "No han de ser independents". Tot i això, indica que ella és d'un país petit, Luxemburg, i que "és complicat justificar per què una regió més gran no ha de ser independent". Delvaux opina que en termes de progrés, Catalunya no hauria de ser independent.

Margrete Auken, Verds

Auken és danesa i assegura que entén "les seves frustracions" tot i que no vol que "Catalunya sigui del tot independent". L'eurodiputada indica que al grup Verd hi ha catalans que es mereixen suport perquè "Espanya els escolti més" i "puguin aconseguir més autonomia".

Renate Weber, Liberals i Demòcrates

Weber té una opinió molt contundent: "Estic molt decebuda amb la Unió Europea pel que fa a aquest aspecte perquè s'hauria d'estar implicant molt més en tot el que passa a Espanya". Aquesta eurodiputada romanesa defensa que un conflicte polític sempre s'ha de resoldre amb més política "i no amb tribunals". Per aquests motius, Renate Weber fa una crida al diàleg i planteja una pregunta a la Unió Europea: "Europa vol una regió on es fan unes eleccions amb gent a la presó, exiliats i polítics que no poden expressar-se per por a les conseqüències?".

Frank Engel, Partit Popular Europeu

Frank Engel és de Luxemburg i, igual que Mady Delvaux, admet que ve d'un país que va ser reconegut com a independent amb 200.000 habitants, per això afirma: "No estic en una posició com per dir que se li negui això a 7.000.000 de persones". Si més no, Engel està convençut que "si Catalunya estigués en unes circumstàncies normals la majoria de catalans estarien en contra de la independència".

Helga Stevens, Conservadors Europeus

Stevens subratlla que a Catalunya hi ha una majoria independentista i que, per tant, "no podem imposar el que vulguem per sobre els seus desitjos". L'eurodiputada belga explica que els catalans han demostrat en moltes ocasions el seu anhel d'independència i recorda el referèndum de l'1 d'octubre: "L'1-O va deixar clar que hi havia una majoria a favor de la independència i tot i això van ser oprimits per la policia, jo era a Barcelona aquell dia. El resultat del referèndum era clar però els van suspendre el Parlament i els van obligar a fer eleccions. Els resultats, una vegada més, van demostrar una majoria independentista".

Rolandas Paksas, Euroescèptics

Finalment, el think tank que ha obert aquest debat ha volgut parlar amb l'eurodiputat i expresident lituà Rolandas Paksas. La seva opinió és clara i senzilla: "La independència de Catalunya no pot ni ha de ser qüestionada". Paksas creu que és qüestió de temps que els catalans puguin autodeterminar-se i, igual que han fet altres companys, ha criticat el paper de la Unió Europea: "La independència catalana ja no és només un problema de Madrid, és un repte per a tota la família europea".