El diari britànic The Guardian ha assenyalat que el primer repte que tindrà el nou president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la taula, serà "la crisi de la independència catalana". "Els dirigents independentistes que han donat suport a la candidatura de Pedro Sánchez ara voldran alguna cosa a canvi", ha afegit.

Segons el diari, Sánchez haurà de bregar amb aquesta qüestió que ja ocupava el temps de l'anterior president, Mariano Rajoy. "Fa vuit mesos, el cessat president català, Carles Puigdemont, va portar Espanya a la seva pitjor crisi política des de la recuperació de la democràcia, després que el seu Govern va convocar un referèndum unilateral sobre la independència i després va declarar que la comunitat s'havia separat de la resta del país", assenyala.

The Guardian recorda que l'aplicació del 155 s'acabarà dissabte, quan prengui possessió el nou govern català, però apunta que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha promès seguir endavant amb la República. Al seu entendre, Sánchez s'haurà de moure "amb compte". "S'encara a una feina poc envejable. Mentre que els tres partits independentistes van mantenir la majoria parlamentària a les eleccions autonòmiques de desembre, el principal guanyador dels comicis va ser la branca regional del partit de centre-dreta Ciutadans, que ha adoptat un enfoc agressivament unionista de la crisi", ha afegit. Precisa també que els catalans encara estan impactats per les imatges de la policia agredint votants del referèndum de l'1 d'octubre.