El diari britànic The Guardian ha publicat com a títol del seu editorial, com a conclusió del que ha passat avui a Catalunya el dia del referèndum, que "l'Estat espanyol ha perdut". Al seu entendre, "la brutalitat policial" que s'ha fet evident en nombroses localitats catalanes ha inflamat una crisi política.

The Guardian, fidel al pragmatisme britànic, es fa creus de com ha actuat el Govern espanyol, i apunta que ningú no era capaç d'anticipar-ho. "La policia antiavalots ha colpejat manifestants pacífics amb porres, ha arrossegat els votants pels cabells o els ha llançat per les escales, ha disparat bales de goma per dispersar la multitud, fins i tot ha anat contra els bombers catalans i s'ha burlat de la policia catalana", indica. És un recull dels vídeos de la jornada, alguns dels quals fan feredat a Europa.

El diari considera que després del que ha succeït, l'independentisme ha guanyat nous adeptes i s'ha reforçat. "Qui vol ser governat per un Estat com aquest?, es pregunten molts", apunta. Afegeix que per a Catalunya tot el que ha passat amb el referèndum és una "veritat a mitges", i proposa com a sortida escoltar els catalans.