El president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, ha assegurat aquest divendres que l'organisme "no està per preguntar sobre els problemes" del rei emèrit perquè, a més, aquests "no interessen en aquest moment" als espanyols. En una entrevista a TVE, Tezanos ha assenyalat que "en els problemes d'Espanya apareixen abans de la monarquia 31 problemes més", ha afirmat.

En aquesta línia, Tezanos ha afirmat que el CIS "va deixar de preguntar" per la Casa Reial "molt abans" que ell arribés a la institució. A més, segons el director de l'organisme, les preguntes mai no s'han realitzat sobre la monarquia "com un ens per ell mateix, sinó en funció de la situació espanyola".

Així, Tezanos ha explicat que, per exemple, el CIS va preguntar sobre Felip VI el 2015, un any després que assumís la direcció d'Estat després de l'abdicació de Joan Carles I. "Llavors interessava perquè hi havia un rei nou", ha assegurat.

El president del CIS s'ha expressat així després que el Congrés tombés aquest dimecres amb els vots de PSOE, PP, Vox i Ciutadans, una iniciativa d'Unidas Podemos que demanava que el govern espanyol obligués l'organisme a preguntar a les seves enquestes sobre la monarquia, el Rei i els diferents membres de la família reial.

Rebutja obrir un debat

No ho van fer, segons va explicar durant el debat el secretari general del Grup Socialista, Rafael Simancas, perquè que no es pot pretendre utilitzar el CIS perquè pregunti sobre assumptes d'"interès particular" dels partits. Segons el seu parer, el CIS és "un institut de caràcter científic i autònom", per la qual cosa "les instàncies polítiques no han de redactar les seves preguntes i tampoc les seves respostes".

Precisament, aquesta qüestió ha estat motiu de discussió entre el que va serpresident del grup parlamentari de Catalunya En Comú Podem i secretari general de Podem Catalunya, Xavier Domènech, i el mateix Tezanos.

"Tu estàs vinculat a un sector. Si tu vols obrir un debat sobre la monarquia, jo no l'obriré des del CIS", li ha etzibat Tezanos després que aquest l'instés a incloure la pregunta. "Respecta la legitimitat dels que pensem que no és un debat que estigui en la societat. No interessa en aquest moment", ha continuat.

En aquest context, Tezanos ha afirmat que el debat generat entorn de la figura del Rei emèrit és "típic de la premsa groga". "És un infradebat. No era més interessant veure què diu la gent sobre coronavirus i política? Estem fent constructes de persones que tenen molt poca autoritat per fer denúncies", ha afegit.