El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dijous l'expulsió de deu membres de la missió diplomàtica russa a Washington per una suposada interferència en les últimes eleccions presidencials. El govern del president demòcrata ha acusat formalment el Servei d'Espionatge Exterior de Rússia (SVR) d'haver perpetrat el ciberatac massiu que va començar presumptament el 2019 i va penetrar en els sistemes estatunidencs i de grans companyes mitjançant un programa de l'empresa SolarWinds.

"En comprometre la cadena de subministrament del software SolarWinds, SVR podria haver espiat o alterat potencialment més de 16.000 sistemes informàtics de tot el món", ha indicat la Casa Blanca. L'executiu de Biden també ha imposat sancions relacionades amb les accions militars russes a Ucraïna i Afganistan.

Múltiples sancions a Rússia

En total, EUA ha sancionat aquest dijous 6 companyies russes per les seves activitats d'espionatge, 32 organitzacions i persones russes per "ingerència electoral", i 8 individus i entitats per l'ocupació russa en la disputada península ucraïnesa de Crimea.

Segons la Casa Blanca, aquestes últimes mesures relacionades amb "l'ocupació i repressió" de Crimea arriben en un moment de fortes tensions entre Rússia i Ucraïna, i s'han pres en coordinació amb la Unió Europea, el Regne Unit, Austràlia i el Canadà. A més, el Departament del Tresor dels Estats Units ha emès una ordre que prohibeix a les institucions financeres nord-americanes participar en el mercat principal de bons a partir del pròxim 14 de juny pel Banc Central rus i altres institucions del país, en un intent de coartar la seva venda de deute sobirà.

La Casa Blanca ha afirmat que, tot i les sancions, no volen continuar en una "trajectòria negativa" amb Rússia, i per això Biden ha proposat al president rus, Vladímir Putin, una cimera bilateral en un tercer país.

Rússia respon

Rússia ha citat avui a l'ambaixador dels Estats Units, John Sullivan, en resposta a les sancions per ciberespionatge adoptades per Washington. La portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, María Zajárova, ha avançat que la conversa amb l'ambaixador "no li agradarà a la part estatunidenca". "El comportament agressiu rebrà, sense dubtes, una resposta ferma. La resposta contra les sancions serà inevitable", ha afirmat. Zajárova ha subratllat que "a Washington han d'assumir que haurà de pagar per la degradació de les relacions bilaterals".

"La responsabilitat del que ha succeït recau totalment en els EUA. Nosaltres vam advertir en més d'una ocasió als EUA de les conseqüències dels seus moviments hostils, que augmenten perillosament el nivell de confrontació entre els nostres països", ha assegurat. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha advertit que Moscou aplicarà el principi de "reciprocitat" en el cas de sancions.

Imatge principal: Foto de Joe Biden. - EFE