Més de sis hores després de demanar la incorporació de la llei de Transitorietat a l'ordre del dia del Parlament, l'hemicicle ha quedat desbordat per les acusacions i retrets de l'oposició, que intentava per tots els mitjans evitar el debat de la llei. La sessió s'ha aixecat fins a quatre cops al llarg de la tarda. Els dos primers intents de reprendre el ple han durat 55 segons i poc més d'un minut. Però amb el tercer, la tensió ha esclatat. Després de 59 minuts de batussa, encara ha calgut aixecar la sessió de nou per reunir la Mesa en el debat d'una nova reconsideració, abans d'aconseguir incorporar -amb una quarta represa del ple- la llei en l'ordre del dia. S'ha acceptat amb el vot en contra de l'oposició -tret de dues abstencions de CSQP-.

Els grups, però, reclamaven encara una nova reunió de la Mesa. La tensió i els crits contra la presidenta, Carme Forcadell, s'ha escampat per l'hemicicle fins al punt que el popular Xavier García Albiol s'ha encarat amb el cupaire Benet Salellas per ventar-li un "a mi no em donis lliçons".

Tampoc els crits del president del PSC, Miquel Iceta, reclamant des de l'escó i sense micròfon 30 segons per a una nova intervenció de la portaveu del seu grup, ha aconseguit alentir el vot que havia d'obrir la porta al debat de la llei. No obstant això, la major part dels diputats de l'oposició no han participat en la votació per eximir els tràmits reglamentaris i permetre el debat de la proposició. Tan bon punt s'ha substanciat, l'oposició en bloc, tret d'alguns dels diputats de CSQP, han abandonat el ple.

La presidenta ha obert un termini de dues hores per presentar esmenes a la llei i ha fixat el debat per a les 11 de la nit.

Fins que es congeli l'infern

La tensió havia sorgit ja en l'anterior represa del ple, a dos quarts de vuit, quan el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha esgrimit un nou escrit del Consell de Garanties Estatutàries que reconeix el dret dels diputats a demanar pronunciament d'aquest òrgan previ a l’aprovació de les proposicions de llei.

La presidenta, Carme Forcadell, ha replicat que el Consell no té competències per dictar resolucions que obliguin al ple, la qual cosa ha provocat que Carrizosa esclatés denunciant que no es poden “atropellar” els drets dels diputats davant de tota Espanya i Catalunya. “No li puc deure obediència a una dona que desobeeix la llei”, ha ventat a la presidenta.

No ha estat menys contundent el portaveu del PP, Alejandro Fernández, que ha sentenciat: “debatrem fins que es congeli l’infern”.

La portaveu d'ERC, Marta Rovira, ha retret que els grups de l'oposició pretenen que la Mesa inadmeti iniciatives pel contingut polític, la qual cosa treu la capacitat dels diputats a tenir el debats allà on pertoca. "Si a la Mesa del Parlament li fem fer una valoració política, farà una valoració política usurpant els drets polítics dels diputats", ha retret, advertint que aquesta doctrina es basa en l'article 23 de la Constitució. 

El diputat del PSC Ferran Pedret ha retret que disposar de la majoria parlamentària no els autoritza a "passar com una divisió panzer" per damunt dels drets dels diputats, l'Estatut i la Constitució. Pedret ha acusat els grups independentistes de concertar una acció amb la presidència de la Mesa per prendre els drets dels ciutadans. "I no ho pensem consentir", ha advertit.

Des de CSQP, Joan Coscubiela, ha acusat JxSí i la CUP d'haver agafat el gust en "trepitjar" els drets dels diputats quan demanen intervenir. "Estem disposats a partir-nos la cara perquè els altres grups ho puguin fer perquè quan es trepitgen els drets dels diputats es trepitgen els drets dels ciutadans", ha ventat. "No em fareu callar. Estic aquí perquè els meus pares em van ensenyar a lluitar pels meus drets i no estic disposat que el meu fill Daniel no pugui disposar dels seus drets", ha reblat. Coscubiela s'ha dirigit directament al president, Carles Puigdemont, per advertir-li que "no és un hooligan" qualsevol i no pot actuar com a tal. 

La intervenció de Coscubiela ha estat acollida amb aplaudiments i crits de democràcia per part dels diputats de Cs, PP i PSC, mentre alguns dels seus companys de grup, com el secretari de la Mesa, es mantenien quiets i en silenci a l'escó.

IMG 9749

El popular Alejandro Fernández ha volgut "transportar" els diputats independentistes a la realitat per advertir-los que "no els sortirà gratis" el que estan fent. "El que passi a partir d'ara serà única i exclusivament responsabilitat de vostès. Ho sento molt, ha estat la seva decisió. Moltes gràcies", ha reblat.

IMG 9752

Finalment, el cupaire Benet Salellas ha advertit que les actuacions dels grups de l'oposició en cascada, són "abús de llei" amb la pretensió d'entrebancar deliberadament el curs del debat, i ha lamentat que el Consell de Garanties Estatutàries hagi acceptat ficar-se al mig d'aquest debat després que els darrers anys hi ha hagut iniciatives que trepitjaven els drets dels ciutadans sense que aquest òrgan actués d'ofici mentre ara ho fa per defensar la "sacrosanta unitat d'Espanya".

IMG 9751