El Partit Popular viu la primera tensió que amenaça de dificultar la integració, després que Pablo Casado es va imposar a l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría el cap de setmana. Els dos candidats s'han trobat en una reunió al Congrés, on han constatat que l'equip sorayista aspira a una representació del 43% en òrgans de direcció del partit, així com de la cambra baixa i el Senat —proporció amb què va comptar entre els compromissaris—, mentre l'equip casadista descarta que hi continuï havent faccions i aposta per aplicar el seu criteri consensuat.

"No es pot passar de la llista més votada a la proporcionalitat en només dos dies", ha dit Casado a la sortida de la trobada. Era l'argument que l'exvicepresidenta havia fet servir al conclave popular per demanar el vot, atès que ella es va imposar entre la militància. Així i tot, el nou president popular, que aquest dimecres ha ocupat l'escó de cap de l'oposició, no ha descartat que s'incropori l'equip de Santamaría i ella mateixa al comitè de direcció, tot i que ha puntualitzat: "Això no és una negociació d'investidura entre adversaris, sinó un acord entre companys".

Però aquest no és el posicionament de Santamaría, que ha descartat deixar la política i tampoc ha aclarit si acceptaria anar de cap de llista per la Comunitat de Madrid o l'ajuntament de la capital. "Seria bo per aconseguir la unitat del partit que aquesta gent també pugui estar representada dignament i proporcionalment en tots els òrgans del partit", ha dit. "El mateix que li vaig oferir en la primera fase ho he d'oferir en la segona", ha afegit, és a dir, la "integració". Sobre això, serà el seu director de campanya, José Luis Ayllón, qui seguirà la negociació aquest dimecres.

Tanmateix, tots dos han sortit satisfets de la trobada, que Casado ha continuat amb una reunió amb l'exsecretària general María Dolores de Cospedal, cridada a ocupar un lloc rellevant en la nova direcció de la formació popular, tot i les pugnes del passat amb Soraya. Santamaría ha dit, però, que la sintonia era "total" amb el nou president i aquest ha parlat d'una "estupenda" conversa amb l'expresidenta espanyola. Aquesta afirma que no vol cap lloc al partit, sinó continuar-hi treballant "amb tota la il·lusió del món", perquè no busca "cap lloc".