El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha declarat inadmissible el recurs del raper Pablo Hasél per la condemna per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i a les institucions de l'estat. El tribunal amb seu a Estrasburg considera que la sentència dels tribunals espanyols i la condemna a presó no va ser "desproporcionada" i que el recurs del raper "no té fonaments". Així es detalla en la sentència publicada aquest dijous. L'Audiència Nacional va condemnar Hasél a dos anys de presó, però la sala d'apel·lacions va rebaixar la pena a nou mesos.

En el seu recurs, Hasél sostenia que la sentencia contra ell violava el seu dret a la llibertat de pensament i consciència, a la llibertat d'expressió, el dret a reparació i que s'havia limitat l'ús dels seus drets. Tanmateix, el TEDH apunta que l'Audiència Nacional va tenir tots els fets en compte per dictar la sentència amb un "equilibri dels interessos implicats", entre ells el dret a la llibertat d'expressió. Per la qual cosa, Estrasburg no considera que s'hagi violat la llibertat d'expressió del raper. Així doncs, aquí acaba el recorregut d'aquest recurs del raper, ja que no hi ha una instància superior a la qual recórrer. 

Alejandra Matamoros, advocada del raper Pablo Hasél, ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio: "D'Europa et pots esperar qualsevol cosa, és cert que haguéssim esperat que l'acceptessin perquè suposa un canvi de doctrina, tot i que aquests girs autoritaris són cada cop més freqüents". L'advocada ha lamentat el posicionament i ha apuntat: "Espanya sempre ha estat l'alumne avantatjat d'Europa pel que fa a la repressió i es veu que Europa està virant cap allà". Respecte als nous passos que farà la defensa de Hasél, Matamoros ha anunciat que hi haurà una roda de premsa a la Ciutat Invisible (Barcelona) aquesta tarda a les 17 hores on es donaran els detalls dels seus pròxims passos. 

El TEDH creu que la valoració de la justícia espanyola va ser “raonable i proporcionada”. D’altra banda, Estrasburg defensa que si Hasél no hagués tingut condemnes prèvies, no hauria entrat a presó per aquesta condemna. El raper ha estat condemnat a presó per enaltiment del terrorisme pel contingut de les lletres de les seves cançons, per agredir un periodista, i per agredir un testimoni en un judici contra un agent de la Guàrdia Urbana de Lleida.