El Tribunal Constitucional ha advertit el Congrés espanyol que pot "limitar" la seva actuació i que no té "immunitat" en les seves actuacions, i s'ha situat com a garant de la Constitució, en la interlocutòria sobre la decisió de suspendre la tramitació de la reforma de l'organisme, a petició de diputats del Partit Popular, que van presentar un recurs d'empara. La interlocutòria té el suport de sis vots del bloc conservador i l'oposició dels cinc denominats progressistes, que han emès un vot particular.

"L'expressa voluntat del constituent situa el Tribunal Constitucional com a garant últim de l'equilibri de poders constitucionalment establert, i hi inclou, per tant, la possibilitat de limitar la capacitat d'actuació del legislador quan aquest excedeixi els marges constitucionals”, indica la interlocutòria. El contrari —adverteix— suposaria “admetre una zona immune al control de constitucionalitat”. "En un estat de dret resulta inexcusable el respecte escrupolós de les normes que regeixen els procediments, inclòs per descomptat el legislatiu, perquè tots els poders públics estan subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic", afegeix, i insisteix que "tota decisió del poder […], sense excepció", està subjecta a la Constitució, "sense que hi hagi, per al poder públic, espais lliures de la Constitució o àmbits d'immunitat davant aquesta".

La interlocutòria també critica la via empresa pel govern del PSOE i Unidas Podemos per forçar la renovació del TC i assenyala que va posar en risc "el pluralisme polític", en impedir de facto que l'oposició tingués veu en la tramitació del canvi legal. Aquest ha estat el primer cop, en els seus més de 40 anys d'història, que el Constitucional ha ordenat suspendre de manera urgent un debat parlamentari a les Corts, tot i que en diverses ocasions ha impedit debats al Parlament de Catalunya en els últims anys.

En aquest cas, el tribunal va concloure que l'avenç de la tramitació parlamentària de les esmenes causava un dany de difícil reparació als legisladors del PP, que invocaven l'article 23 de la Constitució, on es recull el dret a la participació política dels ciutadans a través dels seus representants.

El vot particular: un TC "desbordat"

En el vot particular, presentat pels magistrats denominats progressistes, s'assenyala, en canvi, que el Tribunal Constitucional no té competències per aturar un debat parlamentari. "El Tribunal Constitucional té competències taxades, i, com a òrgan jurisdiccional, decideix sempre amb la cobertura de la seva llei reguladora i la doctrina que ha creat en interpretació de la Constitució. En aquest cas, la suspensió del procediment legislatiu a la cambra alta i la paralització de la tramitació i aprovació de les esmenes no té previsió legal perquè es pogués acordar en un procés d'emparament", indica. Com a conclusió considera que s'han "desbordat" els límits de la justícia constitucional, basada en el control de les lleis a posteriori, "i s'ha convertit el Tribunal Constitucional en àrbitre dels processos legislatius, desnaturalitzant els fonaments de la democràcia parlamentària".