El Ple del Tribunal Constitucional previsiblement no suspendrà aquest dimarts les condemnes dels presos polítics catalans mentre els magistrats resolen els seus recursos contra la sentència del Tribunal Suprem.

Es tracta d'un dels assumptes que el tribunal de garanties abordarà en el ple que arrenca avui i que gairebé amb seguretat avalarà les devolucions en calent d'immigrants quan es compleixin dos requisits, aquests són que s'executin després d'entrades massives i amb violència, segons informen a EFE fonts jurídiques.

Però primer s'estudiarà la petició dels nou líders independentistes de suspendre l'execució de les seves condemnes en tant que s'estudien els seus recursos contra la sentència.

Segons les fonts, existeix una doctrina consolidada del mateix tribunal que diu que només se suspenen les condemnes quan les penes de presó són inferiors a cinc anys, la qual cosa no és el cas, perquè els condemnats compleixen entre 9 i 13 anys, de manera que hi ha "poques possibilitats" que prosperi.

Ara bé, sobre la taula quedaran exclosos les peticions del líder d'ERC i exvicepresiente del Govern, Oriol Junqueras, de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i de l'exconseller Raul Romeva, que es deixaran per més endavant ja que abans urgeix resoldre les recusacions que van plantejar contra tots els magistrats.

Previsiblement, el tribunal les rebutjarà aquest dimarts atès que la mateixa jurisprudència de la sala estableix que les recusacions massives del tribunal són inadmissibles, perquè de ser així no hi hauria qui pogués resoldre les empares contra la sentència del Suprem, ja que els magistrats no tenen substituts.