El Tribunal Constitucional ja ha decidit si Lluís Puig serà jutjat per tribunals catalans o aragonesos en el cas de les obres del Monestir de Sixena. Aquest dimecres l'advocat de la defensa ha fet públic que el TC ha dictaminat que Puig sigui jutjat a Catalunya i la causa sigui tramesa al TSJC. La Sala Segona del Constitucional havia inclòs en l'ordre d'aquest passat dilluns el recurs interposat pel representant legal de l'Ajuntament de Sixena, el lletrat Jorge Español, perquè declarés la immediata i urgent nul·litat de totes les actuacions empreses pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per assumir l'enjudiciament de Lluís Puig. Finalment, el TC no ha admès el recurs i la causa s'haurà de jutjar a Catalunya i no a Osca.

En el seu recurs, aquest advocat al·legava que és el jutjat d'instrucció d'origen d'Osca qui ha de complir la sentència dictada pel mateix Constitucional el 2023 en resposta a un recurs de Lluís Puig. Puig va al·legar anteriorment davant del TC contra el seu enjudiciament pel tribunal d'Osca sostenint que seria una lesió als seus drets fonamentals com a aforat al Parlament català. El referit Jutjat Penal 1 va optar, malgrat això, en la vista del recurs de Puig, per remetre la qüestió al Tribunal Suprem, que va decidir que devia ser el TSJC qui dirimís la causa per desobediència a l'autoritat judicial per negar-se a tornar 44 peces de Sixena a Aragó. Finalment, el TSJC ha considerat que s'han de jutjar els fets i es considera competent, i finalment el TC ha ratificat aquesta decisió, desestimant el recurs presentat per l'ajuntament de Sixena.

 

La Fiscalia atribueix als dos extitulars de la Conselleria de Cultura, Lluís Puig i Sant Vila, un presumpte delicte de desobediència a resolucions judicials, i a Vila també el considera responsable d'un presumpte delicte d'usurpació d'atribucions judicials. El tribunal també ha decidit imposar-los una fiança per cobrir eventuals responsabilitats civils, que xifra en 17.250 euros per a cadascun.

Tant Vila com Puig es van mostrar la setmana passada "contents" amb el fet que el cas avanci després d'anys d'estancament. Vila explicava que, després de sis anys, el cas els tenia compromesos diners, esforços i la capacitat de prendre decisions en alguns casos. "El que és segur és que no es podrà acreditar en cap moment que hi va haver un ànim de desobeir. Vam fer les coses tan bé com vam saber procurar respectar les lleis catalanes", va sostenir Vila. Per altra banda, ha mostrat també la preocupació per l'estat de conservació de la col·lecció d'art motiu de la polèmica. "Van prometre que farien obres al Monestir de Sixena perquè es poguessin visitar, i segueix tancat", afirmava.