El Tribunal Constitucional (TC) ha de prendre una decisió molt important: si es podran investigar o no els crims del franquisme. Segons explica el digital Público, els magistrats d'aquest tribunal tenen damunt la taula decidir si els jutjats poden investigar o no les querelles pels crims del franquisme. Aquestes querelles, interposades per víctimes i familiars de represaliats, s'han anat presentant en diferents jutjats i han acabat en sobreseïment (quan se suspèn un procediment judicial per falta de proves o altres motius).

Fins ara, el TC avalava aquests sobreseïments decretats pels jutjats espanyols i les audiències provincials. Aquests tribunals suspenien els processos judicials per la via de denegar la tramitació dels recursos d'empara que presentaven els denunciants. Segons el citat mitjà, els magistrats dels jutjats i les audiències es desfeien dels recursos mitjançant interlocutòries de poques línies i amb pocs arguments; normalment es limitaven a indicar que "no apreciaven en els fets una especial transcendència constitucional".

Fa mesos, i en alguns casos anys, que grups de familiars i víctimes del franquisme esperen que el Tribunal Constitucional decideixi si admet o no a tràmit els seus recursos d'empara, i ara han demanat que es desencalli la tramitació dels seus recursos. Els denunciants demanen al tribunal que activi aquests procediments i que dicti sentència.

La llei de Memòria Històrica

Aquest moviment del Constitucional es produeix quan el govern espanyol tramita un projecte de llei de Memòria que preveu dotar el Tribunal Suprem (TS) d'una fiscalia especialitzada a investigar els crims del franquisme. 

Els moviments del govern espanyol

A poc a poc el govern espanyol comença a fer moviments en aquesta matèria, com l'anunciat el passat 2 d'abril de destinar 335.000 euros a Catalunya per identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil.

La inversió forma part dels 3 milions d'euros que l'Estat ha repartit entre les comunitats autònomes a través de la Conferència Sectorial de Memòria Democràtica. Concretament, 2 milions d'euros es repartiran per a exhumacions i el milió restant es destinarà per a activitats de divulgació dels treballs, de dignificació dels llocs d'enterrament així com de promoció de llocs de memòria. Amb aquesta inversió, el govern espanyol defensa que es reverteixen les retallades de l'anterior govern del PP.

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va posar en valor "l'impuls" de l'executiu de Pedro Sánchez pel que fa a les polítiques de memòria històrica. I va recordar que s'està treballant per una nova llei de Memòria Democràtica que haurà de ser aprovada a les Corts.

 

Foto principal: El Valle de los Caídos el dia de l'exhumació del dictador Francisco Franco / Europa Press