El ple del TC ha resolt per majoria que els ultratges a la bandera espanyola no estan emparats per la llibertat d'expressió. 

El Tribunal Constitucional s'ha dividit en dos blocs en aprovar, per un sol vot, una sentència que estableix que els ultratges a la bandera d'Espanya constitueixen un delicte en no estar emparats per la llibertat d'expressió.

La resolució del ple s'ha pres amb cinc vots particulars. Concretament, els vots són dels magistrats Andrés Ollero Tasara, Juan Antonio Xiol Ríos, Cándido Conde-Pumpido Tourón, Encarnación Roca Trías i María Luisa Balaguer Callejón.

Fonts del tribunal de garanties han avançat la decisió de la sentència, que no concedeix l'empara a un dirigent de la Confederació Intersindical Gallega (CIG) que va instar a cremar la "puta bandera" d'Espanya durant una manifestació davant de l'Arsenal Militar de Ferrol el 2014.

El Constitucional ha desestimat el recurs d'empara que es va presentar al jutjat de Ferrol i l'Audiència de la Corunya. El recurs tenia per objecte l'enjudiciament de les "denunciades vulneracions de les llibertats d'expressió i ideològica del recurrent en el marc d'un procés penal en què va ser condemnat per delicte d'ultratge a la bandera de l'art. 543 CP". 

En concret, les expressions que van determinar la condemna eren "aquí teniu el silenci de la puta bandera" i "cal calar foc a la puta bandera". El Tribunal considera que aquestes expressions van ser innecessàries per a les reivindicacions salarials que el recurrent, com a representant del sindicat (Confederació Intersindical Gallega), estava defensant i, a més, no guardaven relació amb aquestes reivindicacions. Per tot això, s'entén que aquestes expressions van ser realitzades al marge i sense l'empara dels drets fonamentals invocats, diu el TC.

El sindicalista va interposar un recurs contra les sentències condemnatòries del 22 de març del 2017 del jutjat penal número 1 de Ferrol i de 8 de febrer del 2018 de la secció primera de l'Audiència Provincial de la Corunya.

La sentència no s'ha notificat encara, el ple ha fet pública la resolució avui i en els propers dies s'enviarà el text complet a les parts.

Boye mira ja al TEDH

Mentrestant, Gonzalo Boye, l'advocat del president de la Generalitat Quim Torra, entre d'altres, amenaça en portar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Amb una piulada ha deixat anar la intenció de elevar el tema al tribunal europeu i acusa el Tribunal Constitucional de fer el ridícul.

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat