L'acció exterior de la Generalitat catalana no pot envair les competències de l'Estat central, encara que s'entén que hi hagi certa presència internacional de l'executiu autonòmic però sempre dins dels límits constitucionals, segons ha dictaminat avui el Tribunal Constitucional.

El Govern central va decidir el passat 5 de febrer impugnar davant el Tribunal Constitucional la creació del Departament d'Exteriors per part de l'executiu català, en entendre que vulnerava una competència exclusiva estatal.

L'executiu central va demanar que fos suspesa la posada en marxa d'aquesta norma i el TC així ho va fer en admetre a tràmit el recurs, si bé més endavant va aixecar parcialment aquella suspensió.

Ara el TC ha emès una sentència de les denominades interpretatives, de tal manera que no considera inconstitucional tota la norma, sinó només una part d'ella, mentre que admet d'altres articles, però sempre que s'interpretin de manera harmònica amb les competències exclusives del govern central.

Així, declara inconstitucionals diversos articles, així com les referències al "dret de decidir dels pobles" i a la "diplomàcia pública de Catalunya".

Per contra, l'alt tribunal avala d'altres articles i les referències a Catalunya com un "actor internacional actiu" capaç d'"acció exterior" i "compromès, solidari i responsable", però sempre que s'interpretin d'una manera que no interfereixi en les competències exclusives de l'Estat en relacions internacionals.