El portaveu d'ERC al Congrés Joan Tardà ha demanat al president espanyol Mariano Rajoy el trasllat dels presos catalans, durant la sessió de control al Congrés, aquest dimecres, apel·lant a "un gest d'humanitat", tot i "l'escarment" que al seu parer buscaria l'Estat, com a conseqüència del procés. Tanmateix, Rajoy ha considerat que l'executiu no pot "interferir" en les decisions dels tribunals, ni de la Fiscalia, perquè la decisió depen del jutge, alhora que ha exigit els partits independentistes formar govern aviat per retornar a la "normalitat" i "generar un clima diferent" al dels mesos de full de ruta.

"Estan a presó per escarmentar centenars de milers de ciutadans. El fill de Jordi Cuixart porta 30.000 quilòmetres a l'esquena perquè el seu pare el pugui veure darrere d'un vidre. Està disposat vostè a un gest per al diàleg sincer, a traslladar els presos?" ha dit Tardà.

"Li diré amb absoluta franquesa. El president del govern espanyol no ha de valorar aquest assumpte, l'executiu no ha d'interferir en decisions de la Justícia, es refereixin a mi, o a una altra persona, és l'Estat de Dret", ha respost Rajoy.

"Vostè pot impulsar canvis legislatius, o instar al Fiscal General. No és adequat guanyar als tribunals allò que no s'ha aconseguit a les urnes. És retòrcer els drets fonamentals. El jutge [Pablo] Llarena sosté la rebel·lió basant-se en conjectures. Li ho demano per humanitat", ha insistit el republicà.

"Tindríem un problema molt greu si jo pogués fer això [interferir]. Les decisions que vostès han pres van ser molt fortes. Han tingut conseqüències polítiques, com el 155 que jo vaig dur al Senat, no és un problema d'idees. Crec que en aquest moment la forma de generar un ambient diferent és recuperar la normalitat, la gent està cansada i vol un govern ja, que no generi problemes amb la Justícia", ha tancat el president espanyol.