El Ministeri d'Exteriors ha decidit suspendre el viatge oficial de la ministra d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, a Kuwait i l'Iraq després de detectar un cas positiu de Covid entre el personal de la delegació en arribar a la primera destinació, tot i que viatjava amb dos PCR negatives realitzades en les 72 hores anteriors.

Així ho ha traslladat Exteriors amb un missatge al compte institucional de Twitter, en què ha explicat que la decisió s'ha pres per "prudència i, tot i que els tests de la resta de la bombolla han estat negatius". D'aquesta manera, han anunciat que les trobades presencials han estat cancel·lades, però que es manté "part de l'agenda de forma telemàtica". 

"Recuperar espai" per a Espanya

González Laya iniciava aquest dissabte una visita a Kuwait i l'Iraq amb una jornada al Kurdistan iraquià amb l'objectiu, entre d'altres, de continuar amb la seva aposta per "recuperar espai" per a Espanya al Pròxim Orient, segons fonts diplomàtiques.

Aquests dos països serien respectivament el catorzè i quinzè que visitaria en aquesta regió des que va arribar al càrrec fa una mica més d'un any i que suposarien la continuació de la gira que va dur a terme al febrer per l'Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units i Qatar. La visita estava previst que arrenqués a Kuwait, on des que va estar el 2003 Ana Palacio, cap ministre d'Exteriors hi havia viatjat excepte per acompanyar el Rei en algun dels seus viatges.

En el viatge, la ministra hauria tingut l'ocasió de reunir-se amb el nou emir de Kuwait, el xeic Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, el qual va pujar al tron ​​la tardor passada, així com amb el príncep hereu, el xeic Mishal al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, el primer ministre, el xeic Sabah al-Khalid al-Sabah, i el seu homòleg, el xeic Nasser al-Muhammad al-Ahmad al-Sabah.

Segons han explicat aquestes mateixes fonts d'Exteriors, la ministra abordarà amb aquests diplomàtics les relacions bilaterals així com la situació regional, atès el destacat paper mediador de Kuwait en múltiples crisis regionals, en particular en la resolució de la disputa entre l'Aràbia Saudita, Bahrain i els Emirats Àrabs Units i Qatar, resolta recentment.

Reunions amb empresaris espanyols a Kuwait

D'altra banda, la ministra tenia previst reunir-se amb el director executiu del fons sobirà kuwaitià KIA (Kuwait Investment Authority), entitat que ja ha invertit a Espanya, i pretén explorar noves inversions en el marc del pla de recuperació del Govern espanyol. A més, com sol ser habitual, s'anava a reunir amb representants de les empreses espanyoles instal·lades a Kuwait.

A més, hi ha prevista una reunió amb la directora del Kuwait Institute for Scientific Research (KISR), l'equivalent al CSIC espanyol, amb qui la ministra avaluarà eventuals possibilitats de cooperació per impulsar la cooperació científica.

Per concloure la seva visita, González Laya tenia prevista una trobada amb els militars espanyols desplegats a la base d'Arifjan, seu a la rereguarda de la Coalició internacional contra Estat Islàmic, que proporciona suport logístic a les operacions d'aquesta a l'Iraq i a Síria.

Segona parada, Bagdad

Dilluns arribaria a Bagdad, amb la mirada posada a reforçar el diàleg polític amb el Govern de l'Iraq i les relacions bilaterals després d'una etapa molt dominada per la seguretat i el suport militar, segons han explicat les fonts. 

En aquest sentit, el govern espanyol ha manifestat que desitja traslladar el seu suport a les autoritats del país, davant el complicat context en què es troba el país, enfrontat a problemes socioeconòmics i a la baixada dels preus del petroli. Tot en un context de pandèmia que no ha fet sinó deteriorar la situació i amb uns joves que no veuen futur i estan molestos amb la classe governant, que consideren corrupta.

També interessa conèixer l'opinió de l'Iraq sobre l'Iran, ateses les estretes relacions i la forta presència iraniana, en la conjuntura actual, en què sembla que s'està produint un acostament entre els Estats Units i Teheran arran de l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca després de la sortida dels EUA de l'acord nuclear durant el mandat de Trump.

Impulsar relacions econòmiques

Com a Kuwait, la ministra tenia previst reunir-se presencialment, si no s'hagués produït aquest contratemps, amb el president de país, Barham Salih, amb el primer ministre, Mustafa al-Kadhemi, i amb el seu homòleg, Fuad Hussein

A banda de les qüestions d'índole política, González Laya buscarà amb els seus interlocutors impulsar les relacions econòmiques i comercials, que en opinió del govern espanyol "no han desenvolupat encara tot el seu potencial".

La ministra també hauria tingut ocasió de reunir-se amb la cap de la missió d'assistència de les Nacions Unides per a l'Iraq, Jeanine Hennis-Plasschaert, així com de visitar la base militar de la Coalició contra Estat Islàmic "Union III", on havia de parlar amb els comandants de la coalició i de la missió de l'OTAN a l'Iraq, així com amb el personal militar espanyol allà desplegat.

Visita al Kurdistan iraquià

Dimarts s'haurien traslladat a Erbil, la capital del Kurdistan iraquià, per reunir-se amb el seu president, Nechervan Barzani, amb el primer ministre, Masrur Barzani, i amb el viceprimer ministre, Qubad Talabani.

Finalment, hauria visitat els militars espanyols desplegats a la base d'Erbil i mantingut  trobades amb representants de la societat civil iraquiana i amb cooperants espanyols que treballen en agències de l'ONU i en ONG internacionals en projectes de cooperació i de suport humanitari, amb els quals intercanviaria impressions sobre la situació humanitària i els reptes de país.

 

Imatge principal, Arancha González / Europa Press