La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha resolt definitivament els recursos contra l'exhumació de Francisco Franco i ha desestimat aquest dimarts els que tenia pendents per part de la Fundació Nacional Francisco Franco, la Comunitat benedictina i l'Associació en defensa de la Valle de los Caídos contra la decisió del govern espanyol que va permetre treure les restes del dictador de la basílica de Cuelgamuros.

La decisió s'ha adoptat després de resoldre's la recusació presentada per la Fundació contra el magistrat Pablo Lucas, que va ser el ponent de la sentència que el passat passat 24 de setembre va avalar l'exhumació, per unes informacions que el relacionaven amb la vicepresidenta del govern espanyol Carmen Calvo quan ambdós van coincidir el 1990 a la Universitat de Còrdova.

En l'últim escrit remès a l'alt tribunal, el passat 1 de juny, la Fundació Franco sol·licitava a la Sala que corregís el seu "greu error" i ordenés que Franco torni a ser enterrat a la Valle de los Caídos, una cosa que ha estat rebutjada pel Suprem, que confirma en la seva resolució la legalitat dels acords del Consell de Ministres del 15 de febrer de 2019 pels quals es va acordar treure Franco del Valle de los Caídos.

Exhumació Franco fèretre Valle de los Caídos EFE (2)

Exhumación de Franco del Valle de los Caídos / Efe

D'aquesta manera, l'alt tribunal posa punt final a la batalla judicial de l'últim any que ha enfrontat el govern espanyol amb els Franco i els seus simpatitzants. En l'àmbit internacional, la família Franco va presentar al març una demanda davant del Tribunal Europeu de Drets Humans i encara està pendent la seva admissió a tràmit. La família ja ho va portar al TC, que no va admetre a tràmit el seu recurs.

La decisió ha estat comunicada a les parts i les sentències amb els seus fonaments jurídics es coneixeran en els propers dies, segons ha informat aquest dimarts el mateix tribunal Suprem.