La sala d'admissions del Tribunal Suprem, que integren cinc magistrats, ha admès a tràmit avui la querella per rebel·lió, sedició i malversació presentada per la Fiscalia contra els exmembres de la Mesa del Parlament que van participar en la declaració unilateral d'independència.

Després de reprendre la deliberació que va iniciar ahir a la tarda, el Suprem ha designat instructor de la mateixa al magistrat Pablo Llarena, la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM).

La querella es presenta contra un total de sis persones: la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el que fos membre de la Mesa fins al mes de juliol passat i actual president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, els també membres de la Mesa i diputats del mateix partit Anna Simó, Lluis Guinó i Ramona Barrufet —tots ells membres de la Diputació Permanent d'aquest òrgan, i per això aforats— i contra el secretari tercer d'aquesta, Joan Josep Nuet, de CSQP.

Fins a 30 anys de presó

El ponent de la resolució serà el mateix president de la sala penal, Manuel Marchena, i completaran aquest òrgan els magistrat Andrés Martínez Arrieta, Julián Sánchez Melgar, Juan Ramón Berdugo i Luciano Varela, han informat fonts de l'Alt Tribunal.

Se'ls atribueix, entre altres, el delicte de rebel·lió, penat amb fins a 30 anys de presó, en entendre el ministeri públic que els "fonaments de l'Estat de dret han estat dinamitats" amb els seus actes, "realitzats amb absolut menyspreu a la Constitució i proclamant la independència d'una part de la nació espanyola", que és "pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols".

Per a la Fiscalia, els fets atribuïts als parlamentaris "s'han desenvolupat més enllà del territori de Catalunya i han produït efectes traspassant el territori d'aquesta comunitat autònoma, irradiant la resta del territori nacional". Afegeix que l'aforament de tots ells subsisteix en tant que mantenen els seus càrrecs com a membres de la Diputació Permanent del Parlament. Per això, s'entén que són aforats davant de l'Alt Tribunal i aquest accepta la seva competència.