El Govern ha mostrat aquest migdia la seva solidaritat i suport a Ucraïna en un acte al Palau de la Generalitat, encapçalat pel president, Pere Aragonès, al qual han assistit membres del cos consular acreditat a Barcelona, entre els quals el cònsol ucraïnès, Artem Vorobyov. Aragonès ha advertit que l'agressió del govern rus presidit per Vladimir Putin contra Ucraïna és un "atac frontal als valors del projecte europeu de la pau, solidaritat i democràcia" i ha garantit el suport i aixoplug de Catalunya. La consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, ha detallat les accions que el Govern està duent a terme per fer costat als ciutadans ucraïnesos que es troben a Catalunya i per coordinar l'enviament d'ajut humanitari.

L'acte sota lema Catalunya, Europa, amb Ucraïna s'ha tancat penjant un missatge de suport a Ucraïna al balcó del Palau de la Generalitat. Entre representants del cos consular presents, hi havia el cònsol francès, Olivier Ramadous, i el delegat de la Comissió Europea, Manuel Szapiro, que han pogut escoltar la crida de Vorobyov perquè demà l'OTAN es comprometi a establir una zona d'exclusió aèria"Només d'aquesta manera podem protegir la població civil d'Ucraïna i les instal·lacions nuclears que tenim al nostre país. Si no, tindrem una catàstrofe nuclear de la qual patirem tots, no només els ucraïnesos", ha alertat el cònsol.

President de la Generalitat, Pere Aragonès, comparecencia Palau Generalitat consul Ucrania - Sergi Alcàzar

Aragonès, que ha insistit repetidament que "Catalunya, les seves institucions, el poble català avui està amb el poble ucraïnès i el seu govern; que Catalunya està al costat d'Ucraïna", ha expressat un missatge de suport i solidaritat tant als ciutadans ucraïnesos que viuen a Catalunya, com a tots els ciutadans russos que han sortit a manifestar-se al carrer en contra d'aquesta invasió decidida per Putin.

El president ha garantit que "Catalunya tornarà a demostrar una vegada més que és una terra d'acollida"donant aixoplug a totes les persones que fugen del conflicte, coordinant l'ajut humanitari, de la mà també del teixit d'organitzacions no governamentals. "Estem al costat del poble ucraïnès, el vostre dolor el sentim com a propi i ens porta a maximitzar la nostra voluntat de solidaritat i ple suport", ha assegurat a més d'expressar el suport a les accions impulsades per la UE, que "busquen restablir la pau, democràcia, independència i sobirania d'Ucraïna al seu territori". 

Alsina: "No es poden imposar fronteres"

La consellera d'Exteriors ha explicat que el Govern dona suport a les 25.000 persones que integren la comunitat ucraïnesa a Catalunya, i ha enumerat les accions concretes que està duent a terme la Generalitat per donar resposta a situacions creades per aquest conflicte: s'han habilitat 400 llits de la xarxa d'albergs de la Generalitat, per a manutenció i acollida d'aquelles persones que s'han trobat a Catalunya i sense poder tornar a Ucraïna per l'esclat del conflicte; posada en marxa d'un telèfon i email a través de la qual s'han rebut més de 100 peticions, moltes de les quals per oferir ajuda; contacte diari amb més d'una vintena de catalans que són a Ucraïna a través de la delegació del govern a l'Europa Central, per facilitar-los el transport per tornar; enviament de material sanitari; s'ha activat el Comitè d'Ajut i emergència, per coordinar la solidaritat que està sorgint des de la societat, amb punts de recollida al Port de Barcelona i la Fira; l'Agència Catalana de Cooperació ha activat mecanismes per enviament d'ajut humanitari. 

"Catalunya, com Europa, estem amb Ucraïna. Les fronteres no poden imposar-se per la força", ha advertit Alsina, que ha subratllat que milions de persones estan lluitant i aguantant perquè "volen un futur de valors europeus on la seva independència i llibertat no estiguin en qüestionament". "Tots som ucraïnesos", ha assegurat en anglès la consellera.

El responsable de la Comissió ha destacat en català que els ucraïnesos estan mostrant una energia intensa davant l'agressió del govern rus, i ha destacat el suport indefectible de la Comissió i la Unió Europea, i la solidaritat no només amb el govern sinó també amb tot el poble ucraïnès. "Davant d'aquesta agressió i l'adversitat que representa, no només per Ucraïna sinó per tota Europa i la seguretat mundial, la unitat és i serà clau en la nostra força. Units, condemnant amb la màxima fermesa aquesta agressió, instem Rússia que cessi immediatament l'atac. És un atac a Ucraïna però no només això, pretén la nostra seguretat i la pau que tenim", ha assegurat.