Sumar ha acusat aquest dilluns el PP d’intentar “boicotejar” la normalització del català, el basc i el gallec a Europa. Així ho ha manifestat el portaveu de la formació, Ernest Urtasun, que també és eurodiputat. En una roda de premsa, ha assenyalat el partit d’Alberto Núñez Feijóo pel fet d'estar immers en un “procés de boicot contra el reconeixement de les llengües cooficials a Europa”. “Demana als seus col·legues conservadors europeus que no permetin aquest reconeixement”, ha assegurat el portaveu de la formació de Yolanda Díaz, a més d’insistir que, a parer seu, el govern espanyol sí que està fent “esforços” per normalitzar l’ús d’aquestes llengües a les institucions europees.
Urtasun ha argumentat que el “boicot” del PP és evident perquè, de moment, els dos països que han arrufat el nas al voltant d’aquesta qüestió tenen governs conservadors. “És obvi que ho fan amb els seus governs amics”, ha denunciat el portaveu de Sumar. “Exigim que cessi immediatament el seu boicot als interessos del seu país”, ha assenyalat. A més, ha tret pit pel fet que la seva formació, Sumar, fa temps que manté aquesta “reivindicació”.
Paral·lelament, Ernest Urtasun també ha estat preguntat per la possibilitat d’arribar a un acord amb els partits independentistes i el PSOE per tirar endavant una llei d’amnistia. “Les propostes són assumibles” per part dels socialistes, ha argumentat el portaveu de Sumar; que també ha considerat que les manifestacions anticatalanistes i centralistes de socialistes històrics, com Felipe González o Alfonso Guerra, no representen “el que volen els votants progressistes” de l’actualitat. Aquest dimarts, Urtasun també ha fet valdre la necessitat de “recosir” i “reentendre’s” després d’una situació com la del 2017.
L’amnistia i la unilateralitat
Per altra banda, Ernest Urtasun ha assenyalat que ara mateix no s’està caminant pel “carril de la unilateralitat”, ja que s’està treballant per arribar a un acord amb l’independentisme per tirar endavant una llei d’amnistia i poder així investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. “Quan algú va pel carril del diàleg i l’acord, no va pel carril de la unilateralitat; jo crec que això queda clar”, ha dit.
El portaveu de Sumar també ha reivindicat que l’amnistia, segons ell, no només ha de ser un “acord entre partits”, sinó un acord en què també estigui implicada la societat civil. Fonts de l’entorn de Yolanda Díaz apunten que cal convèncer personalitats, que puguin anar des d’empresaris espanyols fins a càrrecs importants de l’Església, per crear un clima d’acceptació de l’amnistia a la societat espanyola, i evitar, d’aquesta manera, l’aprovació d’una llei que no gaudeixi del suport de la majoria de la població.