Tercer escàndol que se li suma a Joan Carles I, que se'n va d'Espanya, i, si tira endavant, serà el quart procés penal que té obert en una administració judicial. El digital El Confidencial destapa una suposada operació fraudulenta de l'emèrit amb el sultà d'Oman per la venda d'un àtic de luxe a Londres. El problema d'aquest cas podria ser més greu que els anteriors, ja que les operacions es van produir després de la seva abdicació, el juliol de l'any 2014.

L'emèrit va ser l'intermediari de la venda d'aquest pis londinenc a una empresa offshore de les Illes Verges britàniques. En aquesta operació van desaparèixer, com a mínim, 20 milions d'euros que ningú sap on són avui en dia, tampoc en les dues fundacions instrumentals que tenia per als seus negocis amb l'Aràbia Saudita.

Un àtic de luxe

El sultà d'Oman, Qabus ibn Said Al Said, va regalar a Joan Carles un pis amb tota mena de luxes, tan sols per "la bonica amistat que mantenien". Les despeses de neteja i manteniment també anaven a càrrec del sultà, però l'emèrit no en tenia prou i va ordenar habilitar una sala de rehabilitació i massatges i transformar un dels lavabos en una habitació per al seu metge personal. Les obres també les va cobrir el govern d'Oman. En total, es va gastar 62,7 milions d'euros, a banda de tots els requisits que va demanar com a extres. Aquesta podria haver estat la residència on s'instal·lés Joan Carles després d'abdicar, però no va ser així.

Joan Carles decideix rebutjar el regal

A mitjans de l'any 2016, Joan Carles va queixar-se d'haver de pagar les despeses de la comunitat que tenia l'habitatge i va decidir rebutjar el regal del sultà. Com que era un regal, el que va demanar és que aquest se'l vengués i ell es quedés amb els diners. Això no va agradar a Al Said, ja que l'àtic també estava pensat per comunicar-se directament amb l'ambaixada del seu país sense haver de sortir pel carrer i era un immoble que volien conservar. Tot i que mai van trencar l'amistat, com demostren els viatges que feia la monarquia espanyola, acompanyada aleshores pels governants del Partit Popular, a Oman. El motiu sempre era afavorir els negocis dels empresaris del país.

Finalment, però, el sultà accepta la proposta. La fórmula va ser agafar un amic de Joan Carles, un multimilionari àrab que es casava, que es diu Mohamed el Husseiny, i donar-li com a regal de noces l'àtic. Van canviar el nom de la propietat i aquest mai va arribar a passar-hi ni una nit. Aquest és el primer pas sospitós, el següent és el que aixeca totes les alarmes. Dos anys després, el 2016, l'àtic es va vendre a K Legacy Ltd., una offshore de les Illes Verges britàniques i continua figurant com a propietària a dia d'avui. Un detall, la K en anglès és la inicial de king, o sigui, rei. L'operació no sortia a compte, ja que el sultà va pagar més de 60 milions i la va vendre a aquesta offshore per 33, és a dir, 20 milions d'euros menys dels que el promotor havia taxat.

Per què tenia tanta pressa Joan Carles per vendre l'àtic? Sembla que les necessitats econòmiques i mantenir el tren de vida collaven. Cal recordar que quatre anys abans, el 2012, Joan Carles va haver de transferir a la seva examant Corinna Larsen 65 milions que ocultava en un banc suís a través d'una empresa del Panamà.

On són els diners?

La desaparició dels 20 milions, l'àtic i una nova estructura fraudulenta amenacen, novament, la imatge del rei. I, el més important d'aquest cas: totes les operacions es van fer després de la seva abdicació i, per tant, pot ser perseguit per la via penal si va cometre qualsevol delicte.

En paral·lel, la Casa Reial no amaga les bones relacions que, amb Felip VI, també manté amb el regne d'Oman. Sense anar més lluny, el passat 14 de gener, l'actual rei d'Espanya va viatjar fins aquest país del Golf Pèrsic per donar el condol per la mort de Bin Said, l'amic del seu pare. Actualment, el relleu l'ha agafat el sultà Haitham Bin Tarek amb qui Felip VI també guarda una bona amistat. De fet, Felip VI quan era menor d'edat, als 17 anys, va ser enviat pels seus pares per celebrar l'aniversari de Bin Said. Era l'any 1985 i l'aleshores la reina Sofia feia història per ser la primera dona que va escoltar l'himne d'aquest país des de la mateixa posició que els homes.

casa real felipe oman @casareal