El debat sobre quant han de cobrar els polítics és molt antic. Els anomenats ajuntaments del canvi, però, van col·laborar a revifar-lo i alimentar-lo, convertint-ho en una promesa. Un cop a les institucions és quan ha arribat la gran pregunta: tenien sentit aquests "salaris ètics"? Ara des de Barcelona en Comú responen que potser no va ser tan bona idea fixar un topall de 2.200 euros nets mensuals en 14 pagues, que no van tenir-se en compte les responsabilitats de govern.

"Va fixar-se de manera arbitrària, en ple debat amb la CUP, i pensant més en l'oposició que en el govern, sense tenir en compte la diferència de responsabilitats i dedicació en un cas i altre", va concloure la militància dels comuns que va reunir-se el 22 de juliol a les Cotxeres de Sants. "El topall actual és molt baix si es considera que no hi ha mecanismes de correcció ni complements de responsabilitat", afegeix l'informe elaborat.

En els principals ajuntaments del canvi de l’Estat espanyol, el sou és molt semblant al dels regidors de Barcelona en Comú. De fet, molts d’ells també portaven un “límit ètic” en els seus programes electorals, que s’ha convertit en una espècie de cotilla de la qual ara és més difícil sortir-ne sense contradiccions.

Badalona: 3,5 salaris mínims

El Codi Ètic de Guanyem Badalona en Comú estableix que que tant l'alcalde com els regidors no poden cobrar més de 3,5 cops el salari mínim interprofessional. Calculat amb l'SMI de l'any 2015, quan va aprovar-se l'últim cartipàs municipal, això equival a un sou net de 2.270 euros, que són els que cobren tant l'alcaldessa Dolors Sabater com els regidors José Téllez, Laia Sabater, Fatima Taleb i Francesc Duran.

La diferència amb el sou 'oficial' -PSC, PP, CiU i Cs van oposar-se a aquesta limitació- és donada al partit, que ho destina a "fomentar projectes que promoguin la unitat popular a Badalona". Aquesta donació és de 928 euros en el cas de l'alcaldessa i de 650 de mitjana en el cas dels regidors. Tampoc no perceben dietes, però encara no han decidit a què destinaran aquest import, que puja a un total de 27.564 euros anuals.

Saragossa: també 3,5 salaris mínims

En el seu "Codi ètic per a la nova política", signat davant d'un notari el 15 d'abril del 2015, Zaragoza en Común va comprometre's a "establir un sou màxim de 3,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional, derivat de l'exercici de càrrec electe o d'assessor o de personal directiu de lliure designació per ZeC, com a salari net mensual". Segons ZeC, aquesta retribució garanteix "unes condicions dignes per a exercir les responsabilitats i funcions que suposen el càrrec assumit".

Després de l'últim increment de l'1% de novembre de l'any passat, el sou oficial de l'alcalde Pedro Santisteve és de 75.750 euros bruts anuals, i el dels regidors de 59.236 euros bruts anuals. No obstant això, tot el que sobrepassa els 3,5 salaris mínims és donat a organitzacions socials escollides per cada càrrec electe.

A Corunya: màxim 40.000 bruts

El Codi Ètic de Marea Atlántica, en el seu tercer capítol ("Fora privilegis"), assegura que "no podem tolerar que els salaris creixin en la política al mateix ritme que l'empobriment de la gent". És per això que estableix que "la retribució es fixarà en funció del nivell de competència i dedicació, però en cap cas la remuneració bruta anual superarà els 40.000 euros, que equival a uns 2.100 euros al mes".

De fet, 40.000 euros bruts anuals és la quantitat que cobra l'alcalde de la Corunya, Xulio Ferreiro, que representa una reducció de 25.000 euros -un 38%- respecte del seu predecessor. Per altra banda, els regidors del govern perceben 35.000 euros bruts anuals, uns 1.800 euros nets mensuals, i tenen dedicació exclusiva a l'Ajuntament.

Manuela Carmena

Cadis: 1.900 nets mensuals

Els codis ètics de Por Cádiz Sí Se Puede i Ganar Cádiz en Común no estableixen una xifra, ni en euros ni en salaris mínims. No obstant això, en el segon hi diu que "els càrrecs electes de Ganar Cádiz en Común han de rebre una retribució adequada a la seva feina en cas de tenir dedicació exclusiva, amb un màxim que en cap cas ha de superar els emoluments nets d'un funcionari del grup A de l'Ajuntament, sense rebre més d'un sou ni cobrar retribucions extra per assistir a reunions de cap tipus".

Segons les últimes dades del Portal de Transparència de l’Ajuntament de Cadis, l’alcalde José María González ‘Kichi’ cobra 1.880 euros mensuals d’un salari brut de 4.352 euros. El que no va a retencions, és destinat a donacions a diverses associacions. Pel que fa als regidors, sense incloure dietes, perceben de mitjana uns 1.900 euros mensuals.

Madrid: 4 salaris mínims

El reglament econòmic d'Ahora Madrid estipula que els sous efectius seran de quatre salaris mínims interprofessionals. Per altra banda, segons la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local,  l'ajuntament només pot tenir 45 regidors a temps complet. És per això que el grup d'Ahora Madrid té 10 dels seus 20 membres a temps complet (és rotatiu). 

Segons les dades d'Ahora Madrid, el salari brut anual de Manuela Carmena és de 100.000 euros, però el que percep l'alcaldessa és un salari net anual de 44.100 euros, que són uns 3100 euros en 14 pagues. Per la seva part, els regidors a temps complet cobren de mitjana un salari net anual de 32.100 euros, que equival a uns 2.300 euros en 14 pagues. El que sobra del sou oficial és donat a "finançament de projectes d'innovació social oberta" a la plataforma goteo.org o a donacions lliures.

València: cadascú pel seu compte

A la capital del País Valencià tot ha estat més complex, com complex és l’acord que sustena el govern municipal. L’única formació que ha fixat un topall per als seus regidors és València en Comú, confluència integrada per Podem i exmembres d’Esquerra Unida. Van aplicar la norma dels tres salaris mínims, llavors situat en 648,6 euros. Els sou dels seus tres regidors estan al voltant dels 25.000 euros anuals.

Compromís no ha fixat cap topall, tot i que sí té restriccions, per exemple pel que fa als regals. També paguen mensualment una quota superior als 700 euros als seus partits (Iniciativa del Poble Valencià, Bloc Nacionalista Valencià i Gent de Compromís). Als nou regidors de Compromís els queda un sou al voltant dels 2.800 euros nets. L'alcalde, Joan Ribó, té un sou net anual de 3.928 euros. En dona 794,57 a Gent de Compromís.

El PSPV, la tercera pota del tripartit a la ciutat de València, continua actuant com sempre.