L'exvicepresidenta del govern espanyol i membre electe del Consell d'Estat, Soraya Sáenz de Santamaría, ha deixat la porta oberta a un possible retorn a la política després de perdre les primàries del PP contra Pablo Casado. Ho ha fet en un congrés organitzat per la Cadena Ser a Tudela (Navarra), on ha reflexionat sobre l'actualitat política i la vida després d'abandonar la política amb la caiguda del govern de Mariano Rajoy. Malgrat haver esquivat l'ull públic des de la seva retirada, Sáenz de Santamaría ha assegurat que rep peticions perquè torni a la política. I per part de qui? L'exvicepresidenta no ha tingut miraments a l'hora de reconèixer que són els "poders econòmics" els que tenen interès a tornar a tenir-la a les institucions de l'Estat.

Els "poders econòmics" volen que torni Sáenz de Santamaría

La carrera política de Sáenz de Santamaría va culminar en el moment que va passar a ser considerada la dona més poderosa d'Espanya després de la transició, com a mà dreta de l'expresident del govern espanyol Rajoy, i fins i tot va arribar a exercir les funcions de presidenta de la Generalitat durant l'aplicació de l'article 155 contra Catalunya. Malgrat l'encoratjament que diu rebre per part d'aquests "poders autonòmics", l'exvicepresidenta no ha acabat de deixar clar si estaria disposada a tornar: "Els poders econòmics em diuen: 'has de tornar'. I jo els contesto: 'i tu?, Vindries amb mi?'", ha dit durant la seva intervenció en el congrés. D'una banda, sembla que Sáenz de Santamaría es troba molt descontenta amb el nivell de la política actual, i considera que els diputats estan "menys preparats" que durant la seva època. De la mateixa manera, renega de l'auge dels "populistes i demagogs" que a parer seu estan en auge en el món de la política, "enganxats a veure's en els mitjans de comunicació, encara que surtin malament", ha lamentat.

Tornarà?

Tot i això, sembla que també té raons per no tornar. L'expolítica valora la privadesa que ha guanyat d'ençà que va perdre les primàries del PP ara fa quatre anys. Certament, quan era a l'Executiu de Rajoy, l'exvicepresidenta semblava còmoda fent un paper secundari, encara que cap al final de l'etapa va prendre un rol més central d'una manera més evident. I és que Sáenz de Santamaría valora la privacitat. Així ho ha expressat ella mateixa: quan entres en política "perds l'anonimat, que és un plaer, també la vida quotidiana, que és un altre plaer. He redescobert fer coses ordinàries", ha explicat, tot deixant la porta oberta a un possible retorn.