La Catalunya Central reclama protagonisme. El Vilar de la Duquessa de Cardona s'ha convertit aquest cap de setmana en l'escenari d'una trobada del món polític i empresarial català, organitzada per l'hoteler Eduard Torres, com a prolegomen de l'agenda de cites que es posen en marxa amb l'arribada de l'estiu. Ha estat la primera convocatòria d'una reunió que vol tenir continuïtat i que dissabte al vespre va aconseguir reunir dos dels màxims protagonistes de l'actualitat política com són el secretari general de Junts, Jordi Turull, i l'expresident d'ERC Oriol Junqueras. El primer, embrancat en les negociacions per a la investidura del proper president de la Generalitat; i el segon, en plena ofensiva per recuperar el lideratge d'ERC després que aquest dilluns va renunciar formalment a la presidència del partit, que ocupava des del 2011.

Turull va ser el darrer a arribar, provinent d'una reunió de la qual es va escapolir de donar detalls, mentre un Junqueras distès escoltava estoicament els comentaris que els convidats li regalaven sobre què hauria o no hauria de fer ERC en la present conjuntura. Tots dos van compartir taula, amb l'amfitrió, per degustar el plat de mar i muntanya preparat sota la batuta de Josep Barragán per la Bodega Amposta, que es va encarregar del sopar que s'hi va servir i dels aperitius previs.

La complicitat entre els dos polítics, que han compartit molt més que l'habitual veïnatge d'escons al Parlament, es va fer evident. Junqueras no va desaprofitar l'ocasió per subratllar l'extraordinari pes del ducat de Cardona més enllà de les fronteres de Catalunya o per debatre amb Eduard Torres sobre la data de la Carta de Poblament de la ciutat i deixar clar que la del Comte Borrell II datada el 986 no és la primera. Això no obstant, la pressió de l'actualitat va dirigir ràpidament la mirada cap a qüestions menys evocadores però més arrelades a la present centúria. A partir d'aquí la conversa va quedar reservada a la discreció de les estovalles, però no va decebre els comensals d'aquella taula, entre els quals Oriol Guixà, conegut com el gegant del coure català i president del Femcat, que aquell mateix matí havia aterrat de Chicago on té ubicada una de les seves empreses.

Oriol Junqueras Cardona
Oriol Junqueras amb l'empresari Eduard Torres dissabte a Cardona

El sopar va estar precedit per l'aperitiu a la terrassa del Vilar, que ofereix un imponent panorama de la zona, presidida pel castell de Cardona. L'objectiu era una cita transversal des de tots els punts de vista, però la política hi va dominar. Hi era present la presidenta de Junts, Laura Borràs, i el delegat de la Generalitat a Madrid, Joan Capdevila, Capi, un veterinari que malda per tornar als seus pacients sense esperar la fi de l'actual mandat en funcions.

Junts era la formació amb més representants, entre d'altres, la número dos de la candidatura al Parlament, Anna Navarro -que protagonitza un dels jet lags més llargs de la història mentre intenta reubicar-se a la Catalunya que va abandonar el segle passat-; el cap de llista gironí i promesa destacada del planter de Junts, Salvador Vergès; i el portaveu del partit, Josep Rius. Demòcrates comptava amb Toni Castellà -també membre del Consell de la República, com Teresa Vallverdú, una de les organitzadores de l'acte-, i l'exdiputada Titón Laïlla. Entre els diputats d'altres formacions, Jordi Riba i Ferran Verdejo del PSC -Alícia Romero havia confirmat assistència, però no va poder assistir finalment-; Jordi Castellana d'ERC o Àngels Esteller del PP.

Jordi Turull Cardona
Jordi Turull en un moment de l'aperitiu que va precedir el sopar

Malgrat aquest protagonisme polític, atiat per la incertesa de l'escenari al Parlament i al Congrés, la cita tenia un profund accent empresarial i econòmic, i d'apel·lació a una sensibilitat de país. De fet, a banda d'Eduard Torres, expresident de Turisme de Barcelona i fundador de la cadena hotelera Grup Duquesa, l'acte va ser coorganitzat pels també empresaris Gabi Jené, Toni Fitó, Ernest Pérez Mas i Albert Pijuan

Hi havia representants de totes les Cambres, el vicepresident de Foment, Jaume Roura; el secretari general de PIMEC, Josep Ginestà, enfundat en un impressionant vestit rosa; la secretària general de FemCat, Muntsa Vilalta; el secretari general de Cecot, Oriol Alba; els presidents de les Cambres de Sabadell, Terrassa i Girona, Ramon Alberich, Ramon Talamàs i Jaume Fàbrega.

En una breu intervenció de benvinguda, l'amfitrió va recordar que 1.200 anys enrere Cardona formava part de la Marca Hispànica, cruïlla de l'imperi Carolingi i el territori d'al-Àndalus, dominat durant 200 anys per ràtzies i enfrontaments, però també per intercanvis comercials i culturals, un espai de trobada que va donar peu al naixement de Catalunya.

El periodisme i el món de la cultura i la ciència tampoc van quedar de banda a la cita. En aquest capítol un dels noms destacats va ser David Madí, que fa tot just deu dies va presentar el seu llibre Merèixer la victòria, on explica la intrashistòria del procés i ja ha aconseguit situar-se com a número 1 dels llibres més venuts de no ficció. De fet, una de les converses que més atenció va despertar va ser la que l'escriptor, exmembre del pinyol d'Artur Mas, va mantenir amb Junqueras. Madí va acudir a la trobada amb la seva companya, l'escriptora mallorquina Maria de la Pau Janer, la qual cosa no va deixar de provocar també comentaris, tot i que aquest punt entraria més aviat en territori EnBlau.

240615Cardona 45
Pèrgola del Vilar de la Duquesa de Cardona

Cultura i Ciència estaven també representants per la presidenta de l'Ateneu, Isona Passola; els rectors de la UB, Joan Guàrdia; de la UOC, Àngels Fitó; i de la Universitat Ramon Llull, Josep Antoni Rom; l'escriptor Jordi Cabré; el comunicador Toni Rodríguez; l'economista Oriol Amat; l'exconseller de Salut Josep Maria Argimon; i els doctors Josep Maria LlovetArcadi Navarro i Manuel del Castillo, entre d'altres.

El sopar es va celebrar sota una escultural pèrgola a l'aire lliure, que va acollir els 120 convidats en una nit clar i fresca de juny de la Catalunya central, que va acabar amb la promesa de repetir l'any vinent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!