L'escriptora Pilar Rahola ha rebut avui el suport de personalitats reconegudes de diversos països de Llatinoamèrica en una conferència virtual denominada Units contra l'Antisemitisme, celebrada arran dels atacs que va rebre recentment en la seva segona residència per haver manifestat el seu suport a l'Estat d'Israel.

Davant d'un miler de persones interconnectades, Rahola ha comparegut juntament amb figures com el vicepresident mundial de Keren Kayemed Le-Israel (Fons Nacional Jueu), Hernán Felman; l'ambaixadora d'Israel a Xile, Marina Rosenberg; el president de la Delegació d'Associacions Israelites argentines i secretari general del Congrés Jueu Llatinoamericà (CJL), Jorge Knoblovits; el pastor Aaron Cortez; el periodista Eduardo Feinmann i el vicepresident del Comitè Central Israelita de l'Uruguai, Gerardo Stuczynski.

 

CONFERÈNCIA PILAR RAHOLA ANTISEMITISME Captura de la conferència Units contra l'Antisemitisme

Contra l'antisemitisme

A més de, en paraules d'alguns dels ponents, "homenatjar Rahola", tots ells han fet declaracions rebutjant l'antisemitisme, que, segons ha defensat Felman, "s'ha convertit en un fenomen global massa comú" i que, en el dia d'avui, continua provocant "linxaments i crema de sinagogues a Israel que ens ha recordat els pitjors dies".

"El més irònic és que grups que diuen estar a favor dels drets humans, donen suport a un grup a terrorista que oprimeix a gran part del seu poble. Això sembla inexplicable fins que veiem presumptes activistes amb una bandera socialment acceptada apallissant jueus. Les banderes es van canviant, però l'odi sempre és el mateix", ha conclòs.

 

HERNAN FELMAN CONFERENCIA PILAR RAHOLA

Hernán Felman durant la seva intervenció en Units contra l'Antisemitisme

En defensa dels principis democràtics

En aquest sentit, el vicepresident del Fons Nacional Jueu ha declarat que "Pilar ha hagut d'experimentar en carn pròpia i sense ser jueva el que és l'antisemitisme", amb l'atac a casa seva.

Seguint la mateixa línia, Marina Rosenberg ha defensat que "en última instància, l'antisemitisme no és només un problema jueu, sinó que va en contra dels principis democràtics". "No hi hauria d'haver tolerància envers l'odi i la demonització d'Israel [...] l'antisionisme no és res més que l'antisemitisme emmascarat", ha continuat.

Ha parlat també de la situació particular que es viu al seu país, Xile. "Des de la diligència de la comunitat palestina de Xile s'està generant una campanya contra Israel que busca crear dues categories: jueus dolents, que donen suport a Israel, i jueus a seques. No hi ha jueus bons", ha lamentat.

 

marina rosenberg conferència pilar raholaMarina Rosenberg durant la seva intervenció en la conferència Unidos contra l'Antisemitisme

L'ús de la postveritat

Knoblovits, per la seva part, ha fet referència a la postveritat, i ha explicat que "hi ha una manera de transmetre, de comunicar, que converteix la veritat en mentida. Es vandalitza la paraula o als estats", ha indicat. Per contra, assegura que els arguments de Rahola defensen "dades contrastables".

"Pilar ha estat objecte de l'odi d'aquells que no toleren un món diferent. Crec en el poder per poder estar junts i combatre l'odi a les minories, i tenir aquesta possibilitat de posar fi a l'odi etern a Israel", ha insistit.

Stuczynski ha elogiat també la tasca de l'escriptora: "Pilar és una gladiadora sempre disposada a brandir la seva paraula per la llibertat i els drets humans". "La seva lluita pels drets de les dones i els de les minories, és un paradigma", ha assegurat.

"Pilar som tots"

En definitiva, el sentiment compartit pels participants ha estat resumit per Feinmann en una frase: "Pilar som tots", un fet que Rahola ha agraït encaridament durant la seva intervenció.

"No és el primer assetjament que he patit", ha explicat ella. "Pateixo molta persecució en xarxes socials per part, sobretot, de l'extrema esquerra. Forma part del que represento i d'allò que representem tots els que estem compromesos amb el pensament lliure. Aquest és un homenatge a vostès, perquè tots nosaltres patim violència a un cert nivell", ha expressat.

"Una reivindicació del pensament lliure"

Rahola ha aprofitat també per carregar contra alguns mitjans de comunicació, assegurant que ella lluita "contra el dogma de fe com l'antisemitisme que arrossega també el periodisme".

"A mi em mobilitza la capacitat de pensar, busco el conflicte i ho analitzo, i planto la meva bandera de llibertat. Aquesta és una reivindicació del pensament lliure", ha sentenciat.

 

Imatge principal, Pilar Rahora en la conferència Unidos contra l'Antisemitisme / E.N.