Aquest dimecres s’ha iniciat l’obertura de la primera fossa de la Guerra Civil del Pla de fosses 2017-2018. Es tracta d’una fossa situada a la localitat de Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà i que es troba a tocar de la paret del cementiri de la localitat on s’han localitzat restes òssies de 17 soldats morts durant la Guerra Civil. 

Els indicis apunten que van ser enterrats de manera precipitada donat que han aparegut amb la vestimenta, les botes posades i, en alguns casos, amb els cinturons de munició.

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat la sensibilitat humana i personal que requereixen aquests treballs. El pla de fosses ha obert l’esperança de molts familiars de morts i desapareguts durant la Guerra Civil.

Romeva, que ha estat present en l’obertura d’aquesta primera fossa, ha explicat que aquest Pla de fosses "és un deure que tenen com a país i administració, que ha de permetre fer justícia amb el passat per poder construir un futur amb millors condicions”.

El Pla de fosses 2017-2018, ampliable a dos anys més d’execució, té 503 tombes geolocalitzades a l’Alt Pirineu i l’Aran, el Camp de Tarragona, la Catalunya Central, Girona, Lleida i Terres de l’Ebre, 235 d'aquestes estan confirmades i 268 són probables.

El pla preveu 40 actuacions per al 2017 entre recollides òssies en la superfície i excavació arqueològica de fosses i, com en el cas de Figuerola d’Orcau, les dades genètiques extretes de les restes trobades es creuaran amb les que surten al pla d’identificació genètica que la Conselleria va impulsar al setembre juntament amb més departaments com Salut i Justícia.