Es veuen reforçats. Societat Civil Catalana demanarà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) el compliment de la sentència que atempta contra la immersió lingüística a Catalunya i que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà. Així ho han anunciat els seus integrants durant un "acte sorpresa" davant del Ministeri d'Educació, on han projectat missatges reivindicatius. Una acció que curiosament recorda a la que ja va portar a terme l'Assemblea Nacional Catalana durant l'última vista del rei Felip VI a Barcelona. S'hauran inspirat en la plataforma independentista?

La responsable de la sectorial d'Educació de l'organització espanyolista, Ángela Herera, ha reclamat al ministeri de Pilar Alegría que faci complir la sentència del Tribunal Suprem que el passat 24 de novembre va inadmetre el recurs de la Generalitat contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ordenava que el castellà sigui la llengua vehicular en, com a mínim, el 25% de les matèries a Catalunya. Herrera ha assegurat que Educació no és aliè a la sentència del TSJC i ha d'ordenar el seu compliment. Un compliment que el Govern ja ha anunciat que no aplicarà.

Contra la immersió lingüística

"La immersió lingüística és obligatòria i precoç (comença als 3 anys) a Catalunya. Hi ha altres maneres de fer la immersió, que no és dolenta per si mateixa, però no d'aquesta manera perquè es deslliga el nen del seu entorn i l'escola acaba sent una cosa amb la qual no s'identifica", ha dit la responsable de la sectorial d'Educació d'SCC.

És per això que la plataforma, al costat de l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB), té la intenció de recórrer al TEDH (ubicat a Estrasburg) el compliment de la polèmica sentència: "No pot ser que estem amb un Govern que es nega a complir les sentències i que està en un continu procés de desobediència. Això no és seriós, fa massa anys que estem amb això".

Supremacisme i sectarisme

Per reforçar els seus arguments, Societat Civil Catalana ha recordat que el 53% dels catalans té com a llengua materna el castellà. Per contra, són només el 33% dels ciutadans els que tenen el català. El president de l'entitat, Fernando Sánchez Costa, ha aprofitat aquestes dades per considerar "un acte incomprensible de supremacisme i sectarisme que la Generalitat es negui a aplicar quelcom tan elemental com un 25% de classes en la llengua de la majoria".

En l'esmentada "acció sorpresa", l'organització ha il·luminat la façana del Ministeri d'Educació per exigir el 25% d'assignatures en castellà a les escoles de Catalunya. Amb la projecció del text "25% ja!" han reclamat al govern espanyol que faci complir la sentència que obliga a fer almenys aquest percentatge d'assignatures en llengua castellana a les aules catalanes.

 

Imatge principal: El president de SCC, Fernando Sánchez Costa, en una "acció sorpresa" davant del Ministeri d'Educació / Efe