El PSC s'ha negat a assistir avui a una reunió amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, per tractar de l'atac del Tribunal Suprem a la immersió escolar en català. Els socialistes han argumentat la seva postura perquè no estaven citats tots els grups, és a dir Vox, Cs i el PP, que són partidaris d'intervenir l'ensenyament de Catalunya a través del 155 de la Constitució. La trobada estava prevista amb els grups que donen suport a la immersió lingüística, segons informa l'ACN.

Després que el Tribunal Suprem ha confirmat la sentència que fixa un 25% en castellà a l'escola, el líder del PSC, Salvador Illa, ha defensat el català com a llengua vehicular de l'ensenyament però també ha dit que no veu malament que s'imparteixi una matèria en castellà. Ho ha expressat en declaracions a SER Catalunya.

"Més espanyol a Prats de Lluçanès"
 

El dirigent socialista creu que el Govern ara ha de respectar les decisions judicials i que "s'equivoca" si es declara insubmís. El PSC aposta perquè hi hagi "flexibilitat" i siguin els professionals de cada escola els que decideixin el seu projecte lingüístic "en funció de la realitat sociolingüística". "Que a una escola de Santa Coloma de Gramenet, si ho creuen les autoritats del centre, es doni més relleu al català. I que un centre de Prats del Lluçanès doni més pes al castellà per una raó sociolingüística", ha posat Illa com a exemples.

El Tribunal Suprem va rebutjar dimarts el recurs que va presentar el Departament d'Educació i ha confirmat una sentència que estableix una quota del 25% de castellà als centres educatius.

Mentrestant, el Consell per la República considera que la sentència judicial que imposa un 25% d’ensenyament en castellà és un “atac directe al principal eix vertebrador de Catalunya com a nació”, per la qual cosa ha fet una crida al Govern de la Generalitat, les institucions i la societat civil a defensar el català. “El Govern de Catalunya no es pot resignar a fer complir aquesta sentència”, adverteix en un comunicat.

Després que el Suprem va comunicar ahir que no admetia a tràmit el recurs que la Generalitat va presentar contra la sentència del TSJC que imposa un mínim d’un 25% de castellà a la docència, el Consell reclama que el Govern faci complir l’Estatut, la Llei de Política Lingüística i la Llei d’Educació. El text recorda que la sentència del TSJC és resultat d’un recurs del govern espanyol, dut a terme a través de l’Advocacia general de l’Estat, davant de diferents resolucions de la conselleria d’Educació.

Davant d'aquesta situació, el Consell ha emplaçat les institucions catalanes a impulsar iniciatives en l’àmbit legislatiu i executiu amb la finalitat de “revertir la tendència actual del català, especialment en educació, salut, policial, judicial, comunicació i audiovisual".

També fa una crida a la “mobilització sostinguda de la societat civil” en defensa del català tant en l’espai públic com en l’esfera privada i vincula aquest posicionament amb “la lluita democràtica per la independència”.