El grup socialista de l'Europarlament ha impulsat una esmena a una proposta sobre les relacions amb Rússia, que demana que s'investigui si hi ha contactes entre aquest país i l'independentisme català, i ha estat aprovada. L'esmena, que segueix la teoria conspirativa de la faula russa a partir d'un informe de la Guàrdia Civil, assenyala que "les recents revelacions sobre contactes estrets i regulars entre funcionaris russos, inclosos membres del servei de seguretat, i representants d'un grup de secessionistes catalans a Espanya requereixen una investigació en profunditat".

A favor s'hi han expressat els eurodiputats del PP, PSOE, Ciutadans i Vox, mentre que han rebutjat l'esmena els representants de Junts, ERC, PNB i Unidas Podemos. Els verds, en canvi, s'han abstingut en bloc.

El socialista croat Tonino Picula, autor de l'esmena, ha afirmat que aquest cas "podria resultar ser un altre exemple d'ingerència russa als Estats membres i dels constants intents de Rússia d'explotar qualsevol assumpte que pugui promoure la desestabilització interna de la Unió". D'aquesta manera, l'informe elaborat pel popular lituà Andrius Kubilius sobre la relació amb Rússia, inclourà aquesta petició. L'informe serà aprovat aquest dijous en la seva totalitat i reclamarà a la UE estar preparada per no reconèixer les eleccions russes del pròxim 19 de setembre, quan es renovin els 450 escons de la Duma estatal.

L'informe demana que el bloc europeu prengui aquesta posició "si les eleccions es reconeixen com a fraudulentes i que s'han dut a terme violant principis democràtics i el dret internacional", cosa que Kubilius considera que està passant a Rússia, on el Kremlin "està destruint la competència política, deixant sense possibilitats que hi hagi unes eleccions justes".

Junts ha votat a favor de l'informe crític amb Rússia, elaborat per Kubilius, però s'ha oposat a l'esmena socialista, perquè hi veu una mà del govern espanyol per intentar relacionar l'independentisme amb teories russes. "Hem votat a favor d'aquest informe perquè compartim plenament la preocupació per la ingerència de Rússia en la democràcia de la Unió. No obstant això, lamentem l'aprovació per part del ple d'una esmena a aquest informe (l'esmena 31 del grup socialdemòcrata) que pretén promoure, per la porta posterior, una afirmació infundada sobre el moviment independentista català Aquest és només l'últim d'una sèrie d'intents per part del govern espanyol, l'Estat espanyol (el policia i els serveis d'intel·ligència) i la seva premsa per a impulsar una narrativa de suposats vincles entre el moviment independentista i la intel·ligència russa. L'esmena només pretén tergiversar un moviment democràtic presentant-lo com un instrument destinat a desestabilitzar la Unió Europea, per a encobrir la implacable repressió a la qual està sotmès i aïllar-lo de possibles aliats que puguin alçar la seva veu contra les violacions de drets fonamentals que Espanya comet contínuament", ha indicat Junts en una nota.

Segons aquest partit, la suposada implicació de la intel·ligència russa en el procés independentista català "és una absoluta falsedat (o fake news)". "La invenció prové del cos policial profundament antiindependentista de la Guàrdia Civil i té el seu origen en l'espionatge de missatges privats obtinguts il·legalment, com reconeix la Fiscalia espanyola", ha afegit.

Ha demanat al Parlament Europeu que es protegeixi de les notícies falses.

A la fotografia principal, l'eurodiputat del PSC Javi López i Salvador Illa. / Foto: ACN