Els partits sobiranistes de la Llotja de Mar han exigit a l'Estat que reconegui la seva plurinacionalitat i el dret a l'autodeterminació dels pobles que en formen part. En un comunicat d'aquest diumenge sobre els 43 anys de la ratificació de la Constitució espanyola (el 6 de desembre de 1978), els partits signants del manifest asseguren que seguiran "demandant i lluitant" per reclamar a Madrid que permeti a la ciutadania decidir democràticament el seu model polític i la relació amb l'Estat. Afirmen que la Carta Magna espanyola ha esdevingut un "instrument per violentar drets democràtics bàsics". Signen el text els partits membres de la Llotja de Mar: ERC, Junts, CUP, EH Bildu, BNG, Més per Mallorca i Més Menorca.

"En el seu nom s'impedeix donar via al desenvolupament de la voluntat democràtica dels nostres pobles i es criminalitza i reprimeix qualsevol exercici democràtic que persegueixi aquest objectiu", conclouen els partits sobiranistes. Les set formacions afegeixen que la Constitució se situa com a "impediment estructural" d’un futur en democràcia per a les nacions, "sent indispensable la seva reforma radical" tant en model d’Estat com en drets socials.

Objecte d'exaltació 

A la Declaració del 43è aniversari de la Constitució, lamenten que un any més la Constitució espanyola sigui objecte "d'exaltació i defensa fanàtica"  per part d'aquells que es resisteixen a respondre a "les demandes nacionals dels nostres pobles".

Al document, fet públic aquest diumenge, recorden que temps enrere les constitucions tenien "un objectiu fonamental: protegir els drets civils i polítics de la ciutadania", però parlen del cas espanyol com una "excepció". "El famós 'todo atado y bien atado', ho diu absolutament tot: els nostres drets com a nacions estan lligats de mans i peus", denuncien.

 

 

Un model "esgotat"

Un model que consideren que, no tan sols està "esgotat" i "incomplet" sinó que "ha experimentat nombroses laminacions unilaterals per part de l’acció legislativa del Congrés dels Diputats (LOAPA, acció de lleis orgàniques...) i per la permanent intervenció invasora d’un Tribunal Constitucional convertit en un instrument de recentralització de l’Estat", afegeixen. 

També fan referència al "dèficit de legitimitat" de la carta magna i denuncien que la majoria de la població a l'estat espanyol no hagi tingut l'oportunitat d'opinar sobre qüestions cabdals que formen part del contingut: "la monarquia, el model territorial, els drets socials...".

 

Imatge principal: Els representants dels partits sobiranistes amb el president de la Generalitat, Quim Torra / ACN