L'Ajuntament de Vilanova de Sixena pressiona ara per les pintures murals del monestir que es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). L'advocat del municipi, Jorge Español, ha sol·licitat a la jutgessa d'Osca —que va decidir el retorn de les pintures de la Sala Capitular— que la Guàrdia Civil sigui part d'un comitè d'experts que s'encarregaria del trasllat del MNAC al monestir.

Aquest conjunt és un dels més valuosos del romànic europeu i ara és part de la mostra permanent del MNAC, el millor museu especialitzat en romànic del món. Diversos experts ja han avisat que el trasllat dels frescos podria destruir-los irremeiablement. Els informes d'aquests especialistes són en mans de la jutgessa que s'encarrega del cas.

A més, com en el cas del trasllat de les 44 peces que s'exhibien al Museu de Lleida, sol·licita la integració en aquest comitè de la Brigada de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil, a fi de garantir el compliment forçós de l'ordre de devolució per si no es produeix de manera voluntària.

Amenaces

L'advocat del municipi adverteix de la possible comissió de delictes d'apropiació indeguda i de desobediència per part de responsables del MNAC per la dilació en el compliment de l'ordre de la jutgessa.

Jorge Español planteja la seva petició en un escrit tramès a la titular del Jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca, que el juliol del 2016 va condemnar el MNAC a reintegrar a la seva ubicació d'origen el conjunt mural.

En concret, reclama la constitució d'un comitè independent format per historiadors, arquitectes, restauradors i transportistes amb la missió de controlar que l'operació de trasllat dels frescos es faci "en les millors condicions".

L'opció de reprendre l'execució provisional de la sentència que ordena el retorn de les pintures és damunt la taula de la jutge d'Osca, a qui el lletrat de Sixena demana reprendre el procés mitjançant la constitució d'un comitè independent d'experts.

Versions diferents

Español es recolza, a l'hora de formular la petició, en un suggeriment que li va fer temps enrere l'especialista italià Gianluigi Colalucci, restaurador dels frescos de la Capilla Sixtina. "Constituir un comitè d'experts que supervisi el trasllat i al seu torn els controli, perquè d'aquesta manera tot sortirà perfectament", assenyala el lletrat en un comunicat.

Seguint les indicacions d'aquest expert, l'advocat subratlla que "molts ulls al món miraran aquesta operació, per la qual cosa ha de sortir perfecta".

Español insisteix en el contingut de la sentència que ordena la devolució de les pintures, en la qual es responsabilitza el funcionari de la Generalitat Josep Gudiol d'arrencar il·legalment els frescos durant els primers mesos de la Guerra Civil.

Altres documents certifiquen una altra versió dels fets: les pintures haurien estat salvades per la Generalitat republicana després que les autoritats locals, secundades per gent del mateix poble, cremessin el monestir el 1936.

Español critica els informes aportats pel MNAC sobre danys irreparables per a les pintures derivats del trasllat, i recorda que ja han estat mogudes sense risc per a exposicions a Londres i Nova York.