Música, teatre, cinema, lletra i, sobretot, compromís polític. Aquest és, a grans trets, el contingut de les sis jornades que serviran per commemorar, entre el 2 i el 7 de març, el 50è aniversari de l’execució de Salvador Puig Antich, militant antifeixista que va ser assassinat pel règim franquista pel mètode del garrot vil el 2 de març del 1974 a la presó Model de Barcelona. Sota el lema El compromís vigent 1974-2024, l’antic centre penitenciari de l’Eixample barceloní acollirà una sèrie d’actes que oferiran una visió polièdrica del llegat de Puig Antich a cinquanta anys de la seva mort.

Es tractarà de sis jornades amb actes i debats que tindran lloc a la quarta galeria de la presó i on es preveu un aforament d’unes 300 persones. Tots els actes seran gratuïts, però caldrà fer reserva prèvia i seran conduïts pel periodista, activista i expolític David Fernández. Està previst que en els actes hi participin unes 30 personalitats entre les quals hi haurà figures del món del pensament, el dret, la literatura, el cinema, el teatre i la música, que tindran com a denominador comú debatre sobre el significat polític i social del llegat de Puig Antich i reflexionar sobre la vigència actual del combat per la justícia i les llibertats.

actes salvador puig antich preso model foto miquel muñoz (5)
La sala de paqueteria, amb el requadre on estava situat el garrot vil amb què va ser executat Puig Antich / Foto: Miquel Muñoz
actes salvador puig antich preso model foto miquel muñoz (7)
Espai d'homenatge a Puig Antich a la sala de paqueteria, al mateix lloc on va ser executat / Foto: Miquel Muñoz

En la presentació dels actes, que ha tingut lloc aquest dimecres a la mateixa presó Model, la regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha afirmat que la ciutat “se suma a l’homenatge a aquesta icona de la lluita antifranquista” i ha recordat que l’execució de Puig Antich va tenir un “ressò internacional” com a mostra d’un “règim que va demostrar la seva capacitat de fer mal en les seves acaballes”. Per la seva banda, Jaume Roures ha apuntat que s’ha treballat conjuntament amb les germanes de Puig Antich per poder donar forma a una “setmana amb protagonistes de primer nivell”. Entre els intervinents destaquen Anna Sallés, Carles Vallejo, Lluís Llach, Francesc Esbribano, Jordi Panyella, Núria Cadenes, Ferran Rañé, Gloria Rognoni, Jordi Coca, Sergi Belbel, Fernando León de Aranona, Manuel Huerga, Xavier Arbós, Sònia Olivella, a més de les germanes Puig Antich. La il·lustradora Maria Corte realitzarà un mural a l’exterior de la presó el 28 de febrer.

Recreació d’espais emblemàtics

Els actes també arribaran a altres punts a través de la projecció de Salvador, la pel·lícula de Manuel Huerga del 2006, com les universitats (UB, UAB, Pompeu Fabra), el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya de Vilafranca del Penedès i la Filmoteca de Catalunya, i igualment hi haurà diverses recreacions en espais emblemàtics de la presó, com el panòptic central, des d’on es controlaven els presos, el locutori on Salvador va parlar amb les seves germanes l’última nit, la cel·la 443 on va estar pres, o la sala de paqueteria on es va instal·lar el garrot vil que el va matar, precisament un espai que estava en perill de desaparèixer en el context de la reconversió de la Model però que finalment serà preservat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!