El sindicat USPAC ha presentat una demanda judicial contra la darrera convocatòria de promoció interna de caporals, sergents i sotsinspectors dels Mossos, que preveu una reserva de places d'entre el 25% i el 35% per a dones. Ha alertat que es tracta de la promoció més gran mai convocada amb 635 places, 196 de les quals són per a professionals del sexe femení. Ha considerat que les quotes "van en detriment dels principis de mèrit i capacitat" i ha advertit al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que "els comandaments del cos han de ser els millors, siguin homes o dones". Alhora, ha criticat que no s'hagi tingut en compte la territorialització que garanteix que després de la promoció els agents segueixin treballant a la mateixa regió.

Demanen "els millors comandaments"

Des del punt de vista jurídic, USPAC ha considerat que l’establiment d’una reserva de places i la no territorialització "és contrari als drets fonamentals de igualtat i provisió de llocs de treball públics en igualtat d’oportunitats, a més de vulnerar els drets de conciliació de la vida familiar i laboral que les administracions públiques haurien de donar exemple". Alhora, ha advertit al conseller d'Interior que el més important és que el cos estigui comandat pels millors comandaments "siguin homes o dones" i ha valorat que l'únic que Elena hauria de garantir "és la imparcialitat i la igualtat d'oportunitats". 

Insten a tenir en compte la "territorialització"

Pel que fa a la territorialització, ha explicat que si després de l’ascens a caporal, l’aspirant és traslladat com a comandament a una població allunyada del seu destí, "això dificulta molt la conciliació familiar, que és l’autèntica mesura per assegurar l’ascens de dones en l’estructura del cos”. Així, ha dit que són moltes les agents que mostren la seva inquietud respecte l’actual sistema de promoció i que, malgrat ser molt valuoses, no es presentaran.

Ha advertit que la territorialització “sí que és una mesura de conciliació de la vida familiar i laboral” i ha recordat que va ser aprovada per acord de Govern el passat mes de desembre. “Es va fer per evitar la discriminació indirecta, en la promoció, per raó de gènere”, ha assenyalat. En aquest sentit ha acusat Elena de no tenir en compte les necessitats de les mosses: “En el moment en què exclou la territorialització de les convocatòries discrimina a totes les dones del cos a més dels homes amb corresponsabilitat familiar”, ha manifestat.

El sindicat ha anunciat que aprofitarà el Consell de la Policia que se celebra aquest dilluns per tornar a demanar al departament d’Interior que rectifiqui aquesta convocatòria “per garantir els drets de tots i totes, i que el cos estigui comandat pels millors, siguin homes o dones”. També ha lamentat que el retard de set mesos amb què ha arribat aquesta convocatòria