La Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, l'històric sindicat FNEC, ha sortit en defensa del professor Hèctor López Bofill després que la direcció de la Universitat Pompeu Fabra ha indicat que l'investigarà per un tuit sobre la independència i el procés d'emancipació nacional de Catalunya.

"Ens preocupa el precedent que marca l'inici d'aquesta investigació i la reprovació per part de la direcció de la UPF de reflexions que els membres de la comunitat puguin fer en l’àmbit personal", ha indicat la FNEC.

Al seu entendre, les opinions de López Bofill "a més de no tenir res a veure amb la seva tasca a la Universitat, no són cap ofensa a cap individu ni col·lectiu, no vulneren el codi ètic i s'adscriuen en la llibertat d'expressió".  Segons la FNEC, el comunicat que va fer la direcció de la UPF anunciant que obriria investigacions és "inacceptable" i l'insten a "rectificar" i a "protegir la llibertat d'expressió i de càtedra".

FNEC

La direcció de la UPF va fer públic ahir que estudiarà si sanciona López Bofill per haver fet un tuit que alguns van considerar polèmic, dins d'un fil sobre les contradiccions que pateix l'independentisme. "Contradiccions independentistes 1: s'admet resignadament que morin gairebé 25.000 persones de covid-19 i ens fa un terror absolut que mori algú a conseqüència d'un conflicte d'emancipació nacional", va piular el jurista i regidor de Junts a l'Ajuntament d'Altafulla (Tarragonès) el 27 de desembre.

En el seu comunicat, la direcció de la universitat assegurava que "respecta el principi democràtic de la llibertat d'expressió, com no pot ser d'una altra manera". Tot i això, va considerar que la piulada publicada per López Bofill "no reflecteix ni la visió ni els valors d'aquesta universitat"

En el seu fil, el professor apuntava altres contradiccions en el moviment independentista, en el sentit que a vegades no assumeix la realitat. En la segona piulada al respecte, apuntava per exemple: "Voler un Estat i a la vegada refusar els mecanismes coactius que defineixen un Estat i que el fan viable".

En el tercer d'aquests tuits, assenyala la contradicció de parlar de "confrontació democràtica i saber que la democràcia ja la vam guanyar l'1-O i la guanyem a totes les eleccions i no admetre, ni tan sols parlar-ne, que per fer una independència calen coses més enllà de la democràcia".

En el quart assenyala el següent: "Saber que en un govern espanyol ultra PP/Vox la repressió serà brutal i no fer res per accelerar ara el procés i estalviar-nos la catàstrofe". I finalment en el cinquè: "voler un Estat sense que Espanya tremoli gaire quan tots sabem que el ple reconeixement internacional de la República Catalana sols pot arribar amb la dissolució del Regne d'Espanya".