El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, denuncia a l’informe anual que avui ha lliurat al president del Parlament que l’Estat “ha traspassat els límits democràtics” amb les accions que ha dut a terme per reprimir el procés independentista i l'aplicació del 155.

La Sindicatura assenyala a l'informe l’ús desproporcionat de la força policial l’1-O, l’empresonament preventiu dels líders polítics i socials de l’independentisme, l’aplicació de l’article 155 i la vulneració de drets civils i de participació política.

 “Els conflictes polítics i institucionals s’han de solucionar mitjançant el diàleg, i aquest diàleg és imprescindible per resoldre políticament —no penalment— la qüestió, per a la consecució de plenes llibertats i drets, per al restabliment de l’autogovern i per a la vertebració i l’encaix de Catalunya, en l’horitzó del qual caldrà necessàriament atendre la demanda majoritària fins ara de consultar la societat catalana”, adverteix.

Al text alerta que les mesures adoptades en l’aplicació del 155 podrien vulnerar el dret fornamental a la participació política dels ciutadans, amb la destitució del Govern “amb una possible transgressió del mateix ordenament jurídic espanyol”, atès que cap precepte de la Constitució preveu una mesura d’aquesta naturalesa.

Les mesures adoptades també haurien vulnerat el dret fonamental a la participació política de la ciutadania, igual com el dret de sufragi passiu, que requereix que les persones candidates a uns comicis puguin participar en la campanya en igualtat de condicions que la resta de candidats, la qual cosa ha afectat els polítics empresonats i comporta “una distorsió d’aquests comicis”.

“El dret a un procés just, i consegüentment el dret a la llibertat individual, també ha estat posat en entredit”, denuncia el Síndic, que recorda l’empresonament de membres del Govern, de membres de la Mesa i dels líders socials.

La sindicatura alerta que es pot haver transgredit el dret al jutge predeterminat per llei, que hauria de ser la jurisdicció ordinària de Catalunya, i la inviolabilitat dels diputats i diputades.

Igualment considera “completament desproporcionada” la qualificació penal com a rebel·lió acceptada per les més altes instàncies judicials i l’ordre de presó provisional sense fiança imposada a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que es manté avui tot i la modificació substancial de les circumstàncies en què es va emetre la resolució.

El Síndic dedica una part de l’infrome a explicar les càrregues policials als col·legis electorals l’1-O, i ha traslladat les queixes i recomanacions al Defensor del Poble, al ministre de l’Interior i a la delegació del govern, com també al comissari europeu de Drets Humans, la defensora europea, l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans i el president de l’Institut Internacional de l’Ombudsman. A més, aconsella una comissió d’investigació al Parlament.

L’informe també repassa els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost passat i reclama l’accés de ple dret de la policia de la Generalitat als organismes estatals i internacionals de coordinació policial i el complet esclariment dels vincles entre el líder de la cèl·lula terrorista amb els serveis secrets de l’Estat.

El Síndic enumera també els “perjudicis” provocats per l’aplicació del 155 en drets i polítiques socials arran dels retards en pagaments, com també l’aturada de projectes aprovats.