La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, s'ha reunit aquest dijous amb l'ambaixador belga a Madrid, Geert Cockx, i el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, amb l'objectiu de traslladar-los l'ambició de la Generalitat per tal de "mantenir viva i sòlida" la proposta d'oficialització del català a la Unió Europea (UE), que requereix el suport unànime de tots els països membres. La consellera ha apostat per "redoblar" els esforços per fer possible l'oficialitat durant la primera meitat del 2024, quan Bèlgica ostentarà la presidència rotatòria del Consell de la UE, després que no s'hagi aprovat sota la presidència espanyola. 

"Bèlgica és un país que, històricament, ha cuidat el multilingüisme i el respecte per les llengües", ha defensat Serret, que s'ha mostrat confiada que el català es farà oficial a Europa el 2024. Poc després de la seva reunió la consellera d'Acció Exterior ha agraït al govern de Bèlgica la seva "disposició" i "voluntat" de contribuir a mantenir viva la proposta sobre la presència del català a Europa. En aquest sentit, ha ressaltat que és importat fer un treball rigorós per aconseguir la unanimitat de tots els estats membres. 

Pel que fa al govern espanyol, Serret ha reiterat que no pot aturar-se ni "abaixar la guàrdia". "És el govern espanyol el que té els recursos i la capacitat d'incidència al Consell de la Unió Europea", ha destacat. Tanmateix, ha assegurat que la Generalitat mantindrà la seva "mà estesa" per treballar, però ha remarcat l'actitud "d'exigència" que manté el Govern. "Mantindrem aquesta màxima ambició i exigència també amb el govern espanyol, amb el Ministeri d'Exteriors, perquè faci tot el que estigui a les mans, perquè arribi a bon port, perquè aconseguim aquesta unanimitat de tots els estats membres a favor d'aquesta proposta de la fidelitat del català a les institucions europees", ha afirmat la consellera.

Segons ha explicat des de la seu del govern català a Madrid, no és la primera vegada que el Govern manté contactes amb les autoritats belgues. Tot i això, ha indicat que durant la nova presidència de torn de la UE, Catalunya mantindrà la seva voluntat de donar suport tècnic per l'elaboració dels informes que encara s'han de treballar. "Sempre, evidentment, de la mà i coordinats amb el govern espanyol", ha remarcat Serret.