L'exconsellera d'Agricultura del Govern de Puigdemont, Meritxell Serret, ha negat que hagi pactat amb la justícia espanyola el seu retorn de l'exili. Ho ha fet a preguntes dels periodistes en el Preguntes Freqüents de TV3 d'aquest dissabte on ha afegit que "no tenia garanties".

"M'agradaria dir que ho tinc tot arreglat però no és el cas. Es va comunicar al Tribunal Suprem que compareixeria però no tenia les garanties. No tenim les garanties que no seré jutjada per malversació. Veurem el pas a pas i com evoluciona tot això", ha afegit.

Serret ha comentat que només unes cinc o sis persones sabien que tornaria a Catalunya per motius de seguretat. Entre aquestes persones no hi eren ni la resta d'exiliats ni els seus familiars. "La família va saber que tornava el mateix dia pel matí, quan estava arribant a Madrid", ha dit a tall d'exemple.

Sobre per què ha tornat ara tot i que no hi havia euroordre contra ella des de l'octubre del 2019, Serret ha aclarit que ha estat pel context. "S’ha alineat tot. Li anava donant tombs i, últimament, tenia la sensació que potser li estava regalant temps d’exili al repressor", ha apuntat.

L'exconsellera també ha afirmat que té moltes ganes de tornar a exercir de diputada. Precisament, també ha comentat que aquest aspecte pot haver ajudat en el fet que hagi quedat en llibertat provisional. "No ha canviat el perquè em vaig posar un dia en política; les ganes de treballar per la gent i de construir un país", ha dit.

Serret també confia en que el seu cas sigui un precedent que pugui ajudar la resta d'exiliats. "El meu retorn és un pas més en aquesta estratègia de lluita contra la repressió. Espero que ajudi a obrir camins perquè la resta d'exilialts puguin anar tornant", ha desitjat.

La seva situació judicial

Els delictes pels quals se la va voler processar van ser malversació de fons públics i desobediència. L'alt tribunal argumenta que com que no se li ha atribuït cap despesa concreta per a l'organització del referèndum al departament que ella comandava i tenint en compte que a la resta de consellers en la seva mateixa situació —Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila— se'ls va absoldre del delicte de malversació —que és el que pot comportar penes de presó—, no l'han detingut.