La visita (per sorpresa i meteòrica) de Pedro Sánchez a Barcelona s'ha convertit aquest matí en un joc de fet i amagar protagonitzat pel president espanyol per evitar el president de la Generalitat, Quim Torra -que no para de trucar-lo-, y per escapolir-se de les àgils protestes dels independentistes -que s'ha activat ràpidament- i de la premsa -que no ha rebut cap programació de la visita-. I això no obstant, Sánchez no s'ha pogut estalviar en el seu recorregut les escridassades espontànies i els crits de Llibertat presos polítics. Tant davant de la prefectura com en la visita als ferits.

Poc abans de les vuit del matí des de la Moncloa s'ha informat que Sánchez viatjaria a Barcelona. L'objectiu: visitar els agents ferits en els disturbis d'aquests dies i trobar-se amb els representants de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

No s'ha donat més informació sobre els horaris de la visita, però sí s'ha revelat que el mandatari espanyol havia fet arribar una carta al president, Quim Torra, advertint-lo sobre quines són les seves obligacions. Des del Govern s'ha respost la carta al cap de dues hores amb una nova missiva. Era la cirereta d'un cap de setmana en què el president ha trucat dos cops a Sánchez i li ha enviat una carta, a més d'una crida pública al diàleg.

Sánchez ha volgut deixar clar que el seu buit va dirigit només a Torra, i aquest matí, de camí a la capital catalana, ha trucat tant a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a la presidenta de la Diputació, Núria Marín, a més de fer públiques aquestes converses a través de piulades.

Això no ha fet desistir Torra. El cap de gabinet del president de la Generalitat, Joan Ramon Casals, ha telefonat al de Sánchez, Ivan Redondo, per intentar una trobada aprofitant la seva visita a Barcelona. Però ni tan sols ha aconseguit parlar amb ell. La resposta ha estat que el cap de gabinet estava al telèfon i amb reunions en aquell moment.

Mentre els dos gabinets intentaven posar-se -o no- en contacte, Sánchez estava ja a poc més de dos carrers del president. Torra, al palau de la Generalitat, i Sánchez, a la comandància de Via Laietana, reunint-se amb els caps policials. L'acompanyaven el ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, i la delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera. La Via Laietana s'ha blindat per garantir l'entrada i la sortida del president espanyol sense problemes, però no han pogut evitar els crits i les protestes de la gent al carrer.

I és que la principal preocupació del president no era esquivar Torra, sinó les protestes independentistes. Ni tan sols s'ha informat la premsa dels horaris, malgrat les repetides peticions en aquest sentit, per mantenir el màxim secretisme sobre el recorregut de la comitiva i evitar així facilitar la mobilització de protesta. "No hi ha previst, per ara, cap acte", ha estat la resposta recurrent davant les repetides demandes d'informació dels periodistes al llarg del matí.

Només el fotògraf d'Efe i un càmera oferien imatges de la visita i des de la Moncloa s'anaven fent públiques les escenes de la reunió amb els comandaments dels cossos policials i la visita als ferits al Sagrat Cor i Sant Pau. 

Malgrat el blindatge informatiu, Sánchez no s'ha estalviat haver d'escoltar el malestar de la gent, tant dels metges i treballadors que se l'han trobat a l'Hospital de Sant Pau com de la persones que esperaven al carrer. L'han escridassat a més de repetir consignes demanant la llibertat dels presos.

Tsunami Democràtic ha convocat al migdia la gent amb un missatge citant-los a la delegació del Govern a partir de les 13 hores. Immediatament han corregit el missatge reclamant arribar abans perquè els president espanyol, asseguraven, ja era dins. Però no era així. Sánchez no ha arribat a anar a la delegació del Govern, on l'esperava la gent atepeint el carrer i amb la cruïlla del carrer Mallorca tallada per la gentada.

Abans de dos quarts de dues des de la Moncloa s'ha comunicat que el president tornava a Madrid després de visita a la prefectura i als Hospital de Sant Pau i Sagrat Cor. "Finalitza la seva estada a Barcelona", s'informava. No hi ha hagut ni la possibilitat d'un contacte a peu dret amb la premsa per valorar la situació a Catalunya. El president ha marxat amb la mateixa velocitat i secretisme amb què havia arribat. Una visita llampec de poc més de cinc hores.